2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Csõdhullám MagyarországonForrás: haon
Utolsó módosítás: 2009-02-03 08:20:24
Idén januárban csaknem 1400 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ilyenre még sosem volt példa Magyarországon -derül ki az Opten céginformációs szolgálat hétfõi közleményébõl.

Az év végéig 17 ezer cég juthat hasonló sorsra, de a 20 ezres nagyságrend sem zárható ki. Januárban több céget töröltek, mint ahányat alapítottak - ilyenre sem volt még példa Magyarországon.

Idén januárban 1399 cég ellen indult felszámolási eljárás: ilyen sok céggel egyetlen hónap alatt eddig soha nem volt fizetésképtelenségi probléma Magyarországon.

2008-ban egy év alatt összesen 11 ezer 500 céggel szemben indítottak ilyen eljárást, azaz havi átlagban az ezret sem érte el az adósság súlya alatt bedõlõ cégek száma. Az eddigi legrosszabb hónap tavaly november volt, akkor 1166 céget számoltak föl, míg korábban sosem érte el a havi érték az ezres nagyságrendet.

Az Opten tájékoztatása szerint a felszámolások számának növekedése idén biztosan meghaladja az 50 százalékot, ez pedig 17 000 felszámolást jelent a tavalyi 11 500-zal szemben. A magyar vállalkozások helyzetét nehezíti, hogy sok cég egy lábon áll, akár termékszerkezetét, akár megrendelõinek számát tekintve.

Az Opten adatai szerint januárban 970 céget szüntettek meg tulajdonosaik végelszámolás útján.

Tavaly havonta átlagosan 810 céget számoltak fel tulajdonosaik. Januárban decemberhez hasonlóan sok, összesen 4380 céget alapítottak Magyarországon, de a törölt cégek száma most elõször meghaladta az újonnan bejegyzettekét, így januárban csökkent a mûködõ cégek száma.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!