2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Bedõlt a hitel: mi a teendõ?Forrás: haon
Utolsó módosítás: 2009-03-16 11:52:18
Mivel egyre többen kénytelenek szembesülni azzal, hogy nem tudják fizetni a devizahitelre vásárolt lakásuk vagy autójuk részleteit, fontos lehet, hogy mit mond a profi hiteltanácsadó.

Debrecen - Mivel egyre többen kénytelenek szembesülni azzal, hogy nem tudják fizetni a devizahitelre vásárolt lakásuk vagy autójuk részleteit, fontos lehet, hogy mit mond a profi hiteltanácsadó. Bánfalvi László, a HC Központ Kft. ügyvezetõje úgy véli, hogy szorult helyzetben nem feltétlenül az autó vagy a lakás áron aluli értékesítése az egyetlen megoldás. Sõt, pontosan ezt szeretné minden adós elkerülni. De miként?

Menekülési utak

„Amennyiben a megnövekedett törlesztõrészlet annyira megterheli a család havi költségvetését, hogy huzamosabb ideig nem tudják fizetni a hitelt, azt idõben érdemes jelezni a banknak. A pénzintézet és a kuncsaft közös érdeke, hogy utóbbi képes legyen a fizetési kötelezettségét teljesíteni, ezért ezekben az esetekben is számos megoldási lehetõség kínálkozik" – állítja Bánfalvi László, akinek a cége hiteltanácsadással foglalkozik.
Mint megtudtuk tõle, a késedelmes fizetés nem egyenlõ a BAR-listára kerüléssel, hiszen a Központi Hitelinformációs Rendszer nyilvántartásába csak a mindenkori minimálbért meghaladó, 90 napnál hosszabban fennálló tartozás esetén kerülhet az adós.

Ezért kell idejében benyújtani a bankhoz a fizetés-könnyítési kérelmet. Ennek a módja lehet a futamidõ meghosszabbítása, kamatkedvezmény, rögzített fix havi törlesztõrészlet megállapítása, fizetési halasztás, elõtörlesztés vagy a devizanem átváltása. Ezek adhatnak esélyt a kényszerértékesítés elkerülésére.

A leves és a hús

A szakember szerint abban az esetben, ha az ügyfél jövedelmi viszonyai nem változtak jelentõsen, a futamidõ meghosszabbítása, az alacsonyabb törlesztõrészlet jelenthet megoldást. Tõkemoratóriumot akkor kérhet az ügyfél, ha csak átmeneti segítségre van szüksége.

Ez esetben meghatározott ideig csak kamatot fizet, így a havi díj a tõketörlesztés összegével csökken. A kamatkedvezmény is hasonló megoldást kínál. Maximum fél évig alacsonyabb kamatot fizet az adós, ami mérsékeltebb részleteket jelent.
Bánfalvi László szerint az árfolyamgyengülés okozta problémákra jelenthet gyógyírt a forintban fix törlesztés, amikor a bank egy ideig rögzített árfolyam mellett számolja ki a fizetendõ összeget. Ez kiszámíthatóságot eredményez, viszont a különbözetet az adósnak utólag kell majd megfizetni. Ha valakinek a jövedelmi viszonyai drasztikusan romlanak (például elveszíti a munkáját), fizetési halasztást kérhet.

Legjobb esetben a pénzintézet néhány hónapra a teljes kötelezettséget (tõke, kamat, díj) felfüggeszti, hogy a kuncsaft rendezhesse anyagi viszonyait. A devizanem átváltása is szóba jöhet, a tanácsadó azonban e téren fokozott óvatosságra int. Szerinte ugyanis könnyen elõfordulhat, hogy többe kerül a leves, mint a hús.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!