2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Az ijedtség felnyomta az influenzagyógyszer forgalmátForrás: origo
Utolsó módosítás: 2009-04-29 11:29:54
  Látványosan megugrott a kereslet az elmúlt napokban a sertésinfluenza-vírus ellen is hatásosnak tartott gyógyszer iránt. Az Egészségügyi Minisztérium szerint a pánik indokolatlan, mert bár a betegség több európai országban is megjelent - például Ausztriában és Németországban -, eddig csak Mexikóban ölt.

 

Néhány nap alatt több ezer dobozt adott el a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi cég abból az influenza elleni gyógyszerbõl, amely az amerikai hatóságok szerint hatásosnak bizonyult az Egyesült Államokban felbukkanó sertésinfluenzás esetekben - mondta el a cég kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettese, Feller Antal.

Az amerikai CDC járványügyi központ honlapja szerint az eddig végzett laboratóriumi tesztek azt mutatják, hogy a sertésinfluenza-vírusa érzékeny a Tamiflu nevû készítményre. A kereslet a járvány kitörése óta nõtt meg ennyire: Tamifluból 2009 elsõ negyedévében havonta átlagosan csak száz - márciusban kevesebb mint ötven - doboz fogyott Feller szerint.

A gyógyszer-nagykereskedelmi cégnek tízezres nagyságrendû Tamiflu-készlete van. Több száz kilogramm Tamiflut tárolnak a stratégiai készleteket kezelõ Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) egyik raktárában is - mondta Kárpáti Zsuzsanna, az intézet fõigazgatója. A készleteket még a madárinfluenza-járvány kirobbanása idején halmozták fel. Kárpáti szerint az Egészségügyi Minisztérium dönt arról, hogy a világjárványra felkészülve, milyen készletekre van szükség, így arról is, hogy kell-e további Tamiflut behozni.

 

A minisztérium szerint nem kell izgulni

A kereslet annak ellenére ugrott meg, hogy Magyarországon az Egészségügyi Minisztérium szerint nem számottevõ az influenza-fenyegetettség. Eddig csak pár gyanús beteget vizsgáltak meg, de mindegyiknél kiderült, hogy nem sertésinfluenzával fertõzõdtek. Ráadásul, bár több európai országban és az Egyesült Államokban megjelent a betegség, halálos áldozatai eddig csak Mexikóban voltak.

A Tamiflut a svájci Roche gyógyszergyár állítja elõ. A cég szóvivõje az MTI szerint hétfõn bejelentette: megvizsgálják, miként növelhetné a Tamiflu gyártását. A szóvivõ szerint a termelés felfuttatásához nyolc hónap kell, de 400 millió kezelésre elegendõ szert tudnának szükség esetén elõállítani. A Roche maga is rendelkezik Tamiflu-készletekkel, az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) pedig kétmillió doboz van raktáron, a készletbõl leginkább rászoruló államokat segítenék ki. A WHO tartaléka 5 millió ember kezelésére elegendõ, a készletek 24 órán belül mozgósíthatók.

 

Elsõ eset Németországban, rendkívüli állapot Costa Ricán

Kedden Costa Ricában rendkívüli állapotot hirdettek ki, miután két embernél azonosították a sertésinfluenzát. A két fertõzött - egy 21 éves nõ és egy 30 éves férfi - egyaránt Mexikóban járt az elmúlt napokban. Állapotuk nem életveszélyes. Õk az elsõ megerõsített sertésinfluenzás betegek Mexikón kívül Közép-Amerikában.

Közben szerdán megerõsítették az elsõ sértésinfluenza-esetet Németországban is. A bajor tartományi egészségügy-minisztérium szerint a beteg Regensburg körzetébõl való, de további részletek egyelõre nem ismeretesek. Kedden Ausztriában is találtak egy beteget, aki feltehetõen ezzel a kórokozóval fertõzõdött meg. Fertõzésgyanúról érkezett hír

Mexikóban legalább 159 ember haláláról feltételezik azt, hogy az új vírus okozta, és 1300 fertõzött beteget tartanak nyilván. A BBC szerint ugyanakkor szigorúbb teszteket vezettek be a hatóságok, ami miatt a biztosan a vírus okozta halálesetek száma húszról hétre csökkent. Mexikón kívül az USA-ban van a legtöbb megfertõzõdött beteg, itt 64-rõl tudnak a hatóságok. Kaliforniában szükségállapotot hirdettek, Barack Obama elnök pedig azt kérte a kongresszustól, hogy biztosítson 1,5 milliárd dollárnyi pluszforrást a helyzet kezelésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!