2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
ÉRETTSÉGI 2009 - ma több mint 95 ezren vizsgáznak történelembõlForrás: haon
Utolsó módosítás: 2009-05-06 09:21:23
A történelem írásbeli vizsgával folytatódik szerda reggel nyolc órától az idei tavaszi érettségi idõszak.

Ebbõl a tárgyból középszinten 1257 helyszínen 90 ezer 847 diák, emelt szinten 93 helyszínen 4784 diák vizsgázik. Történelembõl középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, horvát, német és szlovák nyelven is érettségizhetnek a tanulók.

 

A középszintû írásbeli 180 percig tart. A vizsga két feladatsorból áll: az egyszerû, rövid válaszokat igénylõ tesztbõl, valamint a szöveges, kifejtendõ feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló idõt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között - tájékoztatott az Oktatási Hivatal. A feladatsort körülbelül 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó kérdések alkotják. Az összes feladat nagyjából felét pedig a XIX. és a XX. század történelme adja.

 

A vizsgán a diákok középiskolai történelematlaszt használhatnak, amelyrõl nekik kell gondoskodniuk. Vizsgacsoportonként emellett legalább három helyesírási szótárt kell biztosítania a vizsgabizottságot mûködtetõ intézménynek.

Az emelt szintû írásbeli 240 percig tart. Ez a vizsga is két feladatsorból áll: az egyszerû, rövid válaszokat igénylõ tesztbõl, illetve a szöveges, kifejtendõ feladatokból. A vizsgázó elõször az elsõ feladatlapot oldja meg. A vizsgadolgozatokat másfél óra leteltével a felügyelõ tanár összegyûjti. Ezután osztják ki a második feladatlapot. A magyar, illetve az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok aránya hasonló, mint a középszintû vizsgánál, és az összes feladat felét itt is a XIX. és a XX. század történelme adja. A megengedett segédeszközök szintén ugyanazok.

 

A tavaszi érettségi csütörtökön az angol írásbeli vizsgával folytatódik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!