2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Mégis létezik út a munkáhozForrás: haon
Utolsó módosítás: 2009-05-25 14:16:12
A munkanélküliségben talán a feleslegesség érzése a legrosszabb; ezen próbál enyhíteni az „Út a munkához" program. Csak Hajdú-Biharban több ezer állástalant foglalkoztatnak közhasznú munkásként az önkormányzatok.

Hajdú-Bihar – A munkanélküliségben talán a feleslegesség érzése a legrosszabb; ezen próbál enyhíteni az „Út a munkához" program. Csak Hajdú-Biharban több ezer állástalant foglalkoztatnak közhasznú munkásként az önkormányzatok, ahol joggal remélik, hogy elõbb-utóbb meglátszik majd a sok dolgos kéz nyoma a településeken. Aki nem vállalja a munkát, az kizárja magát a segélyezetti körbõl.

Modellprogram

Hajdúhadházon mintegy 1200-an jogosultak rendelkezésre állási támogatásra (RÁT), akik közül jelenleg 160 ember dolgozik közhasznú munkásként a településen.

Pataki Anita aljegyzõ elmondta, hogy a rendszert folyamatosan töltik fel, és a cél az, hogy év végéig valamennyi érintett dolgozhasson, akit munkaképesnek nyilvánítanak. – Választókerületenként alakítottuk ki a férfi és a nõi brigádokat, mert azt szeretnénk, ha a közhasznú munkájukkal mindenekelõtt a saját lakókörnyezetüket szépítenék.

Úgy tûnik, ez a szándékunk kedvezõ fogadtatásra talált – utalt a koncepciójukra az aljegyzõ, aki most kollégáival együtt abban reménykedik, hogy sikerül elindítani a városban egy modellkísérletet. Az Út a munkához program keretében kiválasztottak 20 hölgyet, akiket (ha kapnak hozzá támogatást) pedagógiai kisegítõnek képeznének át. „Sok a problémás gyerek, ezért szükség lenne rájuk" – mondta.
Balmazújvárosban tavaly még több mint 600 szociális segélyezett volt, közülük idén 69-en maradtak ebben a státuszban, 46-an nem vállalták a nekik felajánlott közhasznú munkát, mintegy 480-an azonban június elejére már dolgozni fognak.

Tiba István polgármester elmondta, hogy az önkormányzat a közterületeken és az intézményeiben tud munkát adni mindazoknak, akik akarnak és tudnak is dolgozni.

Szépül a falu, a város

Bihatordán 82-en jogosultak a RÁT-ra, közülük idén 58 személynek tudnak munkát adni a településen. Jelenleg 29-en szorgoskodnak a falu szépítésén, és júniustól újabb 12 fõ áll munkába. Komádiban is van hová tenni a programra szánt forintokat.

Pénzes László polgármester elmondása szerint eddig mintegy félezer embert fogtak munkára, akik az utcasepréstõl az intézményi kisegítõ munkán és a szociális munkán át a biztonsági szolgálat ellátásáig számtalan területen bevethetõk.

A települési vezetõ utalt arra, hogy többen nem vállalták a munkát, õk kizárták magukat a segélyezettek körébõl. Bedõn 28 RÁT-os van, közülük jelenleg négynek tud munkát adni a hivatal. eszenyi Antal polgármester elmondta, hogy négyes-ötös csoportokban év végéig mindenki sorra kerül. Ártándon a 45 érintettbõl áprilisban 25 fõ dolgozott, többnyire a közterületek szépítésén munkálkodtak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!