2019. szeptember 19. Csütörtök, Vilhelmina.
 
Körbeveszi Magyarországot a H1N1Forrás: origo
Utolsó módosítás: 2009-05-29 09:22:01
Sorra bukkan fel a Magyarországhoz közeli országokban az új típusú influenzavírus. Csütörtökön Szlovákiában, szerdán Romániában mutatták ki a megbetegedést, kedden pedig a csehek jeleztek egy fertõzött pilótát. Ausztriában jóval korábban regisztráltak egy beteget.

Szlovákiában is megjelent a H1N1 influenzavírus okozta elsõ megbetegedés - jelentette csütörtökön az Aktuálne.sk internetes hírportál. A lap szerint a beteget egy pozsonyi kórházban kezelik.

 

Richard Rasi szlovák egészségügyi miniszter az értesülést rendkívüli sajtóértekezletén megerõsítette, és elmondta, hogy a beteg egy 37 éves Pozsony megyei férfi , aki a múlt pénteken az Egyesült Államokból tért vissza Szlovákiába. Ivan Rovny, Szlovákia fõ tisztiorvosa szerint a betegnél csütörtök reggel mutatták ki a H1N1 vírus jelenlétét. Azonnal kórházba utalták, ahol három-négy napig megfigyelés alatt tartják.

 

Az új típusú influenza vírusa Szlovákiában két nappal azután jelent meg, hogy Csehországban is megbetegedett egy pilóta, aki New Yorkból tért vissza Prágába. Michael Vít, Csehország fõ tisztiorvosa szerint a 29 éves fiatalember a Cseh Légitársaság (CSA) pilótája, állapota nem súlyos.

A vírus szerdán jelent meg Romániában az európai járványügyi központ (ECDC) szerint, itt már három beteget regisztráltak.  Ion Bazac román egészségügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a szerdán azonosított beteg nõ gyermekében és édesapjában is kimutatták a H1N1 vírust. A Magyarországgal szomszédos országok közül korábban Ausztriában is felbukkant az új típusú influenza, az ott kimutatott egyetlen megbetegedés óta azonban nem volt új megbetegedés. Magyarországon továbbra sincs H1N1-megbetegedés.

 

A veszélyes vírus áprilisban Mexikóban bukkant fel, s azóta 43 ország jelezte a megbetegedést. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eddig mintegy 13 ezer beteget tart nyilván. A betegség következtében mintegy százan haltak meg. Hatásos oltóanyag a H1N1 vírus ellen egyelõre nincs.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!