2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Mennyi lesz akkor a gáz ára júliustól?Forrás: Index
Utolsó módosítás: 2009-06-11 22:23:43
Egy hete közölni kellett volna, de még azt sem tudni, ki mondja meg. Kellene 100 milliárd, vagy csúszhat a piacnyitás, tartozik az állam az E. On-nak.

 

Elvileg három héten belül, július 1-jén megvalósul a teljes piacnyitás a gázpiacon, amivel akár 10-15 százalékos árcsökkenés is jöhetne. Gyakorlatilag viszont korántsem biztos, hogy a második félévtõl valóban csak a piac diktál a gáz áráról. A liberalizációhoz szükséges rendeletek egy része még nem jelent meg, és lapinformációk szerint a kormány szeretné legalább három hónappal kitolni a hatósági ármegállapítást. Százmilliárd forintot kellene elõkeríteni.


A kormány felülvizsgálná a gáztörvényt, hogy elhalasszák az elvileg július 1-jétõl hatályba lépõ gázpiaci liberalizációnak az ármegállapításra vonatkozó részét. A kormány azt vizsgálja, miként lehetne úgy módosítani a gáztörvényt, hogy legalább három hónappal kitolják az egyetemes szolgáltatás alá tartozó fogyasztókra vonatkozó hatósági ármegállapítást. Az Index ezzel kapcsolatos kérdéseire az illetékes Közlekedési, Hírközlési és Energetikai Minisztérium cikkünk megjelenéséig csak annyit mondot, dolgoznak a válaszokon.


A válaszon, azaz a határidõ eltolásán a költségvetés százmilliárd forintja múlhat: a mostanáig még hatóság által meghatározott árakon ugyanis körübelül ennyit bukott kényszerûségbõl a magyar piac igényeinek nyolcvan százalákát lefedõ E. On. A minisztérium által meghatározott tarifa ugyanis egyszerûen - a lakosság teherbíró képességét kímélve - nem tartott lépést a világpiaci árakkal, amikor azok emelkedtek.


Se fel, se le

A földgáz fogyasztói árát negyedévenként állapítják meg, errõl a jelenlegi szabályok szerint a szakminiszter ad ki a negyedévet megelõzõ harmincadik napig – vagyis lényegében az azt megelõzõ hónap elejéig – árrendeletet. A fogyasztói gázár tavaly július óta egyszer változott: októberben volt egy enyhe áremelés, amit idén januárban és áprilisban szintentartás követett.

A gáz – a Magyar Energia Hivatal honlapján olvasható adatok szerint – a a lakossági kisfogyasztóknak jelenleg köbméterenként 132,19 forintba, a nem lakossági kisfogyasztóknak 132,72 forintba kerül. A középfogyasztók 134,60, illetve 139,79 forintot fizetnek – itt is a lakossági ár az olcsóbb –, a legnagyobb fogyasztóknak 122,26 forintba kerül a gáz egy köbmétere (a lakossági áraknál az esetleges gázártámogatás hatását természetesen nem vettük figyelembe).

Ha júliustól megnyílik a gázszolgáltatás, akkor onnantól a kormány – a szakminiszter – helyett a piac diktálja majd az árakat. Ez azt jelentené, hogy már akár idén nyáron jelentõsen, a szakértõk becslései szerint legalább 10-15 százalékkal eshetnének a fogyasztói árak. A kormánynak ugyanakkor érdeke, hogy azokat még szinten tartsa, hogy a fogyasztók által fizetett és a valós ár különbségébõl kifizesse azt a nagyjából 100 milliárd forintot, amennyi veszteséget – a szakértõk becslése szerint – az elmúlt években a gáznagykereskedõ E.On összeszedett azzal, hogy nem emelték a piacilag indokolt mértékbe az árakat.


Egy éve megoldatlan probléma

Látható, hogy a kormány érdemi megoldás helyett egy éve görgeti maga elõtt az egész gázárproblémát – reagált a piacnyitás esetleges elhalasztásának a hírére Felsmann Balázs, a Force Motrice energiaipari tanácsadó cég partnere. A volt infrastrukturális szakállamtitkár szerint ahhoz, hogy a július 1-jétõl hatályos gázpiaci liberalizációt vagy annak bármely részét elhalasszák, törvényt kell módosítani, ám erre az ebbõl a hónapból hátralévõ három hét már nem tûnik elégnek.

Arról nem is beszélve, hogy a gázpiac megnyitása nem a szeretem, nem szeretem kategóriájába tartozik, ez uniós kötelezettségünk, és már július 1-jével is késésben vagyunk ahhoz képest, amit Brüsszelnek vállaltunk. A törvénymódosítás, a liberalizáció elhalasztása nonszensz, már az elsõ pillanatban látszik, hogy ennek következményeként egy egészen biztosan elmarasztalást eredményezõ uniós eljárás indulna Magyarország ellen – mondta Felsmann.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!