Így lesz még finomabb a rántott hús | Forrás: origo.hu |
Utolsó módosítás: 2015-11-09 20:48:03 | Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/19919 |
Fáj, ha a kedves, házi kenyerünkbõl vagy kiflinkbõl maradnak szikkadt csücskök és szeletek. Amit saját kezûleg kevergetett, formázgatott, szeretgetett az ember, annak jobban átérzi az értékét, és minimum a szíve szakad meg, ha a maradék a kukában végzi. Nálunk két hétköznapi útja van a jóféle házi kenyér kiszáradt serclijeinek megmentésének: a zsemlemorzsa és a kruton.
A bolti morzsa nem is tudom, mibõl készül, de se íze, se állaga nincs, a szemcséi olyan természetellenesen egyenlõ nagyságúak, ami alapján elképzelhetetlen, hogy valódi kenyérbõl darálják õket.
A kiflit kicsit megpirítjuk
Forrás: Ács BoriMindehhez képest baromi drágák. Ha a maradék kenyeret egyszerûen elöl hagyjuk, és magától kiszárad, az a legegyszerûbb, de még egy szintet emelünk rajta, ha sütõben átpirítjuk, amitõl pluszízt is kap.
Házi kiflimorzsával minden más lesz
Forrás: Ács BoriA teendõ ennyi: a maradékokat kisebb darabokra vágjuk, és sütõben, ha van, grillfokozaton, ha nincs, anélkül, körülbelül 180 fokon átpirítjuk, elég neki 10 perc. Félidõben átforgatjuk. Ha kész, ledaráljuk, és üvegekbe töltve eltesszük. A házi morzsában különösen jó, hogy az állagát variálhatjuk aszerint, éppen mihez készül: szilánkosabbra, vagy éppen finomabbra is lehet darálni.
Egy idõben nem is tudtam róla, hogy ilyet lehet boltban kapni, de mégis, és egészen drágán adják. Pedig csak száraz kenyér ez is. Persze ez nem ennyire egyszerû: a krutonnak nagyon ropogósnak kell lennie, különben a levesbe téve azonnal elázik, és oda az élmény.
Az olajtól ropogósabb lesz
Forrás: Ács BoriÉppen ezért a kissé kiszáradt kenyeret érdemes olívaolajas ecsettel vékonyan megkenni, majd felforrósított serpenyõben mindkét oldalát megpirítani. Ha ez megvan, még nem végeztük; alacsonyra vesszük a serpenyõ alatt a lángot és további 5 percig szárítjuk a kenyérszeleteket.
Kicsi vagy nagy kockák, ez már ízlés kérdése
Forrás: Ács BoriEzután tetszés szerinti méretû kockákra vágjuk a kenyeret. Így lesz mindenütt egyenletesen ropogós a kenyérbõl készült kocka, ami minden krémlevesbe nagyon kell.
A krémleves ellenpontja
Forrás: Ács Bori