2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Elpusztítja a ráksejteket a kullancs nyálaForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-28 18:40:54
Lehet, hogy rákellenes gyógyszer készíthetõ a közönséges kullancs nyálából.

Az egyik Dél-Amerikában elterjedt kullancs (Amblyomma cajennense) nyálában találtak egy olyan fehérjét, amely visszafejleszti vagy elpusztítja a rákos sejteket, miközben az egészségeseket békén hagyja.

A kutatásokat a Sao Pauló-i Instituto Butantan intézetben Ana Marisa Chudzinski-Tavassi vezeti, akivel interjút közölt pénteken az AFP francia hírügynökség.

A kutató a kullancsnyál véralvadásgátló összetevõjével foglalkozott, és mivel egy elmélet szerint ennek a fehérjének hatása lehet a rákos sejtekre is, laboratóriumban sejttenyészetes kísérletbe fogott. Az eredmény minden várakozást felülmúlt.

A kutatók legnagyobb meglepetésére a kullancsnyál fehérjéje a daganatos sejteket elpusztította, a normális sejteket viszont nem.

Késõbb kullancsnyállal kezeltek rákos kísérleti patkányokat. A kis méretû daganatok növekedése 14 napi kezelés után megállt, sõt a tumorok elkezdtek visszafejlõdni, a tömegük csökkent. Ha pedig 42 napig folytatták a kezelést, akkor a daganat teljesen eltûnt.

A brazil kutatónõ elindította az általa felfedezett fehérje szabadalmaztatását, de intézetének nincs pénze arra, hogy az elmélet laboratóriumi bebizonyításán túllépve a felfedezést gyógyszer kifejlesztésére váltsa. Ehhez több évi munka és sok pénz kellene.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!