2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Nyaralási tanácsok az EU-tólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-23 16:45:12
Az Európai Bizottság a nyaralási szezon kezdete elõtt listát állított össze olyan tanácsokból, amelyekkel segíteni akar a több millió útra kelõ európai polgárnak.

A bizottság magyarországi képviselete által kedden eljuttatott listából egyebek mellett kiderül, hogy az uniós tagállamok állampolgárai uniós polgárnak minõsülnek, így az EU területén kívül konzuli segítségnyújtásra jogosultak abban az esetben is, ha saját országuknak nincs ott képviselete. Bármely más uniós tagállam konzulátusát vagy nagykövetségét felkereshetik, illetve segítséget kérhetnek, ha például letartóztatják õket, balesetet szenvednek vagy fontos iratokat veszítenek el. Krízishelyzetekben az uniós tagállamok kötelessége, hogy szükség esetén saját állampolgáraikhoz hasonlóan az uniós polgárokat is kimenekítsék.

Az utasjogokra vonatkozó uniós szabályoknak köszönhetõen ha az uniós polgár járata több órát késik vagy utazása hosszú késéssel kezdõdik, a közlekedési társaság, amellyel utazik, köteles méltányos kompenzációt fizetni. Ha utazását törölték, és az éjszakát célállomásától távol, szállodában kell töltenie, akkor a légi- vagy a vasúttársaságnak ki kell fizetnie ennek költségeit.

A szervezett utazásokat szabályozó irányelv védi a nyaralni induló európaiak érdekeit. Az irányelv a katalógusokban közölt információkra, a szankció nélküli útlemondásra, a szolgáltatásokért viselt felelõsségre és az utazásszervezõ vagy a légitársaság csõdje esetén szükséges védelemre terjed ki. Az Európai Bizottság javaslatai alapján - amelyeket az Európai Parlament is támogat - a jövõben ezt a védelmet azokra is ki fogják terjeszteni, akik az interneten foglalnak le szervezett utakat.

Az EU idén nyárra tovább csökkentette a telefonköltségeket. A mobiltelefon külföldi használatával kapcsolatban ez az eddigi legnagyobb árcsökkenés: megabájtonként 45 eurócentrõl 20 eurócentre csökkent a roaming ára. Ezen túlmenõen július 1-jétõl néhány európai mobilszolgáltató lehetõvé teszi, hogy utazásuk elõtt a polgárok külön szerzõdést kössenek, és egy helyi szolgáltatót válasszanak abban az országban, amelyikbe ellátogatnak. Így össze tudják hasonlítani az ajánlatokat, és kihasználhatják a vonzóbb ajánlatok és a kedvezõbb árak nyújtotta lehetõségeket.

Ha egy uniós polgár megbetegszik vagy baleset éri valamelyik uniós tagállamban, illetve Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban, joga van a sürgõsségi ellátáshoz. Ehhez az európai egészségbiztosítási kártyára van szüksége. A kártya felmutatásával ugyanolyan feltételekkel és ugyanolyan áron kap ellátást, mint az adott ország biztosítottjai. A kártya kiállítása ingyenes.

Az unión belül utazó polgárok háziállatukat magukkal vihetik, ha betartanak néhány szabályt: kutya, macska vagy vadászgörény esetén gondoskodni kell arról, hogy a háziállat veszettség elleni védõoltást kapjon, és ezt az állatútlevélbe is bejegyezzék. Írországba, Máltára vagy Nagy-Britanniába szervezett utazás esetén a háziállatnak parazitaellenes kezelésen is át kell esnie. Ha a kutya vagy macska három hónapnál fiatalabb, vagy valamilyen más háziállatról van szó, országspecifikus szabályok lehetnek érvényben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!