2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Halálos baleset - nem mûködtek a biztosító berendezések?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-20 12:10:38
A vasúti átjáró mellett élõ szemtanú azt mondta: amikor a puffanásra kifutott a házból, látta, hogy...

Az elsõdleges vizsgálatok alapján valószínûleg nem mûködtek a vasúti biztosító berendezések a csütörtök reggeli rábapatonai baleset idején - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Rendõr-fõkapitányság. Amíg mindez nem bizonyosodik be, addig a GYSEV nem nyilatkozik az ügyben.

19.54. Halálos baleset egy vasúti átjáróban - megszólalt a GYSEV


Bár még nem lehet biztosan tudni, hogy valóban nem mûködtek-e a biztosító berendezések a rábapatonai vasúti átjáróban, a GYSEV rövid tájékoztatást adott a Független Hírügynökségnek az esetrõl. Stöckert Dávid elmondta, a KRESZ egyértelmûen szabályozza, mit kell tennie az autósnak, ha nem mûködik a fénysorompó. Ilyen esetben ugyanis meg kell állnia és meggyõzõdnie arról, jön-e vonat.


A vasúttársaság sajtószóvivõje hozzátette: az már a rendõrségi vizsgálatokból derül majd ki, hogy ténylegesen mit történt. Stöckert Dávid elmondta: ha egy készülék meghibásodik a rendszer automatikusan kikapcsol és így nem ad téves jelzést. Mint mondta: ez a legjobb megoldás, az ilyen eseteket ugyanis a KRESZ egyértelmûen szabályozza.

A KRESZ egyébként azt is elõírja, hogy akkor is meg kell gyõzõdni a vasúti átjáróban arról , hogy nem jön vonat, ha a fénysorompó mûködik.

Ahogy arról a Független Hírügynökség korábban beszámolt csütörtök reggel egy személyautó hajtott a vonat elé a rábapatonai vasúti átjárónál. A 33 éves vezetõ azonnal életét vesztette. Az elsõdleges rendõrségi vizsgálatok szerint, vélhetõen nem mûködtek a biztosító berendezések a balesetkor.

11.59 Egy 33 éves gyõrsági fiatalember halt meg a reggeli balesetben. Autójával a sínekre hajtott, és ott összeütközött a Sopronból Gyõrbe tartó gyorsvonattal. A rábapatonai vasúti átjáró mellett élõ szemtanú azt mondta: amikor a puffanásra kifutott a házból, látta, hogy sem a fény, sem pedig a félsorompó nem mûködött. Emellett akkora volt a köd, hogy nem is látta az átjárótól körülbelül fél kilométerre álló vonatot - tette hozzá.

A rendõrség elsõdleges adatai szerint vélhetõen nem mûködtek a biztosító berendezések, szakértõk bevonásával vizsgálják a körülményeket.

Stöckert Dávid, a Gyõr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) szóvivõje errõl egyelõre nem akart nyilatkozni. Hozzátette: várhatóan péntekre ténylegesen kiderül, hogy mûködtek-e a berendezések, és akkor tájékoztatják a közvéleményt. A szóvivõ annyit még elmondott, hogy nemrég újraindult a vasúti forgalom az érintett szakaszon, de késésekre továbbra is számítani kell.

9,07 Egy vonat és egy személyautó ütközött egy vasúti átjáróban csütörtök 7 óra körül a 85-ös fûúton, a rábapatonai leágazónál . Az autó sofõrje a helyszínen életét vesztette. Kocsiját a Sopronból Gyõr felé tartó gyorsvonat 1 kilométeren át tolta maga elõtt. Vizsgálják, hogy a vasúti átjáróban mûködött-e a fénysorompó és a félsorompó.

A vonat alól még mindig nem szabadították ki a személyautót. A kocsi annyira összeroncsolódott, hogy még azt sem tudják biztosan: a sofõrön kívül utazott-e valaki más is a jármûben. Jelenleg a Gyõr és Csorna közötti vonalon áll a vasúti forgalom. A GySEV tájékoztatása szerint a helyszínelés idejére ezen a szakaszon vonatpótló buszok közlekednek és a balesetben érintett szerelvény utasait is ezzel szállítják tovább. Stöckert Dávid sajtószóvivõ elmondta: vizsgálják, hogy mûködött-e a fénysorompó és a félsorompó az átjáróban. Ezt egyébként a rendõrség is vizsgálja. A vonaton utazók a Független Hírügynökségnek elmondták: egy ütést éreztek, majd a vonat hirtelen fékezni kezdett és erõteljes benzin szag terjengett. A vonaton ülõk közül senki sem sérült meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!