2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Drágul a vízForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-27 12:29:15
A lakossági ivóvíz ára 4,6 százalékkal, a szennyvízcsatorna használata 4 százalékkal emelkedik 2010-ben. Hogy mit is jelent ez?

173 forint helyett jövõre 181 forintot fizetnek a fogyasztók a vízért köbméterenként. A szennyvízcsatorna-használata 351 forintról 365 forintra emelkedik - közölte a Pannon-Víz.

A lakossági ivóvíz ára 4,6 százalékkal, a szennyvízcsatorna használata 4 százalékkal emelkedik 2010-ben.

Rendkívüli közgyûlést tartott csütörtökön a Pannon-Víz Zrt. A tulajdonosi képviselõk, a felügyelõbizottsági és igazgatósági tagok három napirendi pontot tárgyaltak, elsõként a 2010-es év ivóvíz- és szennyvízcsatorna-használati díjának megállapítását.

A napirendek elõtt Tõke László, a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója számolt be az idei év munkáiról, a jövõ év terveirõl. 2009-ben 13,6 millió köbméter ivóvíz fogyott a Pannon-Víz Zrt. szolgáltatási területén. Ugyanez a mutató a szennyvízcsatorna-használat esetében 12,7 millió köbméter. Már most tudni lehet, hogy jövõre kevesebb köbméterrel számolhatunk mind az ivóvíz-, mind az elvezetett szennyvíz mennyiségeket illetõen. Nemcsak a lakosság fogyaszt kevesebb ivóvizet, hanem a nagyobb cégek is visszafogottabban gazdálkodnak

A mindenkori víz- és csatornadíj megállapításakor a gazdasági környezet figyelembe-vétele mellett olyan állandó összetevõkkel kell számolni, melyek nincsenek direkt kapcsolatban a szolgáltatott mennyiséggel. Ilyen a magas üzemeltetési költség, a nagy és drága létesítmények fenntartása, a szabályozott mûködésbõl adódó követelményeknek való megfelelés. A hiányzó forintokat nem terheljük át a lakosságra, takarékosság és költséghatékony gazdálkodás bevezetésével javítjuk a mutatókat.

A Magyar Víziközmû Szövetség ajánlását figyelembe véve – akik 4–5 százalékos áremelést javasoltak 2010. január 1–jétõl – a Pannon-Víz Zrt. szolgáltatási területén az alábbi módon alakulnak a szolgáltatási árak: a lakossági ivóvíz ára 4,6 százalékkal, a lakossági szennyvízcsatorna-használati díj 4 százalékkal növekszik.

2009-ben egy köbméter ivóvízért nettó 173 forintot fizettek a lakossági fogyasztók, jövõre 181 forintot fognak.

Szennyvízcsatorna-használati díj esetében idén 351 nettó forintot fizetnek a lakossági fogyasztók köbméterenként, jövõre ugyanez 365 forint lesz. Egy általános fogyasztóhely havi 7 köbméter felhasználásával bruttó 225 forinttal fog többet fizetni 2010-ben a szolgáltatásért. Figyelembe véve a jövõ évi inflációs elõre jelzéseket, amik 4,5–4,6 százalékos inflációnövekedést jósolnak, ez mindkét tétel esetében az inflációt követi vagy annál alacsonyabb.

Országos összehasonlításban ivóvíz tekintetében továbbra is az elsõ öt legolcsóbb szolgáltató között van cégünk, a Pannon-Víz Zrt., a szennyvízcsatorna-használati díj tekintetében a középmezõnyben vagyunk.
2009-ben takarékos üzletpolitika jellemezte a céget, nagy fejlesztésekbe nem fogtunk, a már elkezdõdött, tervezett beruházásokat fejezzük be. Így fejezõdik be jövõre az a három éves program, ami 400 millió forintos értékû, mellyel a társaság irányítástechnikai rendszerét korszerûsítjük - olvasható a Pannon-Víz Zrt. közleményében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!