2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A csok felkavarta az ingatlanpiacotForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2016-01-08 22:51:25
December második felében és január elsõ napjaiban 64 százalékkal nõtt a magánszemélyek által feladott lakáshirdetések száma, ami elsõsorban a családok otthonteremtési kedvezményének kibõvítésével magyarázható. Budapesten a csoknak megfelelõ új lakások átlagos négyzetméterára 535 ezer forint, Székesfehérváron 380 ezer forint, Debrecenben pedig 345 ezer forint.

Felkavarták az amúgy is élénk ingatlanpiacot a lakásépítést ösztönzõ új kormányzati intézkedések. A kormány december közepén jelentette be, hogy 27 százalékról 5 százalékra mérsékli a lakásépítés áfáját, emellett a családok otthonteremtési kedvezménye a korábbinál kedvezõbb feltételeket kínál elsõsorban a három gyerekes és a három gyereket vállaló családoknak.

A csok alapján a feltételeknek megfelelõ családok 10 millió forint vissza nem térítendõ támogatást, és további 10 millió forintos kedvezményes kamatozású hitelt kaphatnak.

December 14-tõl január 6-ig 64 százalékkal megnõtt a magánszemélyek által feladott hirdetések számaaz ingatlan.com-on. Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje szerint a növekedés elsõsorban az új támogatásokkal magyarázható.

A legtöbben a jelenlegi lakásukat adnák el,"és az új lakástámogatási rendszer által kínált lehetõségekkel igyekeznek majd új lakást vásárolni. Szintén a felfokozott várakozásokra utal, hogy december 14-tõl január 6-ig az ingatlan.com-on 30 százalékkal több keresés történt az új lakóingatlanokra az elõzõ év azonos idõszakhoz képest.

Ráadásul január elsõ hetében - amikor már ismertek voltak a támogatási rendszer részletei - 44 százalékkal nõtt a keresések száma éves összevetésben. “Mindez azt jelzi, hogy rendkívül nagy az érdeklõdés a csok feltételeinek megfelelõ új ingatlanok iránt”- mondta Balogh László.

A vidékiek jobban járnak

Budapesten az átlagos négyzetméterár 535 ezer forint volt, ami azt jelenti, hogylegalább 32,1 millió forintért hirdetik ezeket a lakásokat.Az ország más városaiban jóval alacsonyabb az árszint. Az árakat nézve a második Székesfehérvár, ott a szóban forgó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 380 ezer forint. Vagyis a városban átlagosan 22,8 millió kell egy új, 60 négyzetméteres lakáshoz. Debrecenben a 345 ezer forintos átlagos négyzetméterárral, már 20,7 millió forintért lehet lakást venni.

Budapesten egy új lakás ára 32 millió forintról indul

Forrás: Origo

Kecskeméten 328 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, így egy új építésû 60 négyzetméteres lakást átlagosan 19,7 millióért lehet megvásárolni.

Gyõrben 307 ezer forint, Pécsett pedig 287 ezer forint az átlagos négyzetméterár a szóban forgó lakásoknál, így elõbbi városban 18,4 millió,Pécsett pedig 17,2 millió forinttól indulnak a csoknak megfelelõ új lakóingatlanok.

"A három gyermeket vállaló fõvárosi házaspároknak a csok mellett mindenképp szüksége lesz önerõre az elsõ lakásuk megvásárlásához, de a vidéken élõ családok akár enélkül is új otthonhoz juthatnak” – mondta Balogh László.

Szakemberek szerint a lakásépítési kedvet ösztönzõ kormányzati lépések felpörgethetik a piacot, és megfelelõ alapot teremthetnek ahhoz, hogy a jelenlegi kevesebb, mint10 ezerrel szemben 30-40 ezer új lakás épüljön évente.A szakma szerint ez a szint szükséges a magyar ingatlanpiac egészséges mûködéséhez.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!