2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Megállítható az öregedés biológiai folyamataForrás: Index
Utolsó módosítás: 2009-12-10 12:20:14
Kilenc éve dolgozik már biológusok nemzetközi csoportja azon, hogy megpróbálja megállítani a természetes öregedés biológiai folyamatát.

A Manhattan Beach Project nevû kezdeményezés most tartotta meg a Longevity Summit nevû konferenciáját, ahol bejelentették: húsz évre van ma a tudomány attól, hogy elérje ezt a célt.


Az öregedés ellen több fronton zajlik a küzdelem. A kaliforniai egyetem biokémikusa, Stephen Spindler elõadásában speciális, kalóriaszegény étrenden tartott kísérleti egerekrõl számolt be. Ezzel ötven százalékkal tudták növelni az egerek átlagos élettartamát a kontrollcsoporthoz képest, amelynek tagjai annyit ettek, amennyit csak akartak. A diétázó egereknél látványosan kevesebb volt a szívvel és érrendszerrel kapcsolatos betegség, és a rák elõfordulása is.

Egy másik kaliforniai biológus, Michael Rose olyan muslincákat mutatott be, amelyeknek az élettartamát a megszokott négyszeresére nyújtotta (ez 300 éves embereknek felel meg). Rose elmélete szerint az evolúció és a természetes szelekció a hosszú élettartam ellen hat, holott az biológiailag elérhetõ lenne. A hosszú életû muslincákat a természetes kiválasztódás hatását kiiktatva, sok generáción át tartó, számítógépes modell szerinti szaporítással érték el. A szupermuslincák a környezeti hatásokkal szemben is ellenállóbbak, és termékenyebbek voltak, mint normál társaik.

 

A Sierra Sciences kutatólabor munkatársai elõadásukban azt állították, képesek genetikai vizsgálattal megállapítani egy személy várható természetes halálának idõpontját. Erre a DNS-nek azok a részei árulják el, amelyek a kromoszómák egymáshoz kapcsolódását szabályozzák. Amikor a DNS spirálban 5000 alá csökken az ilyen, telomérnek nevezett szekvenciák száma, eljön a végelgyengülés. A kutatók vezetõje, William Andrews szerint egyszerû vérvétellel megfelelõ mintához lehet jutni ahhoz, hogy a telomérek számának alakulását megfigyeljék, és ebbõl megbecsüljék az alany várható élettartamát.

A további elõadásban szerepeltek a sejtek sérüléseit javító nanorobotok, és a világon jelenleg élõ 76, száztíz évnél idõsebb ember átfogó biológiai vizsgálatának terve. A kutatók a 2020-as évek közepére ígérik, hogy évente egy évvel ki tudják majd tolni az elérhetõ életkor határát, és 2030-ra azt, hogy az öregedés folyamatát laboratóriumi körülmények között teljesen megállítják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!