2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Figyelem: Ne maradjon le a csillaghullásrólForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-11 11:43:20
Mikor érdemes az égre nézni? Mikor tetõzik az év csillaghullása?

December 13-án, vasárnap este várható a Geminida meteorraj maximuma - derült idõ esetén a megelõzõ és következõ néhány éjszakán is érdemes késõ este az ég alá vonulni.

 

Az egyik legszebb és legaktívabb meteoráramlatnak csak azért nincs nagyobb híre, mert maximuma a fagyos decemberi éjszakákra esik. Az átlagos ZHR 120 körül alakul, ami felülmúlja a Perseidák gyakoriságát is.

Ez azt jelenti, hogy megfelelõn tiszta és sötét égen óránként 20-40 hullócsillagot is megfigyelhetünk. A meteorrajok sikeres megfigyeléséhez sötét égboltú, fényszennyezéstõl mentes helyet kell keresni, így jó idõ esetén mindenkit biztatunk arra, hogy szervezzen egy kisebb túrát a hegyekbe, vagy a vidéki telekre, ahonnan teljes pompájában látható a meteorhullás.

Kora este még nem várhatunk sok meteort, a radiáns az éjszaka elõre haladtával emelkedik magasra, így este 8 után várhatunk igazi hullást. Ha hétfõn munkába kell menni, a szombat/vasárnap éjjel is szép lehet, a Geminidák ugyanis nem egy "éles" meteorraj, a környezõ éjszakákon is sok meteort várhatunk.


Folytatás a hirek.csillagaszat.hu oldalán >>>

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!