2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Nyelvtörvény: Szlovákia hideg zuhanyt kapott!Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-01-07 17:42:19
Elkészült az EU-s szakvélemény a szlovák nyelvtörvény-ügyében. A szlovákok igencsak meglepõdhettek.

A szlovákiai államnyelvtörvény kérdésében Magyarország jó munícióhoz jutott egy EU-s belsõ jogi állásfoglalás formájában, amely sok ponton kifogásolja a szlovák törvény végrehajtási utasítását.


Ezt  Balázs Péter külügyminiszter jelentette ki csütörtökön a Független Hírügynökségnek . "Kitûnõen tudjuk használni ezeket az érveket" - fogalmazott a miniszter, megismételve korábbi felhívását, hogy a szlovákiai magyarok bátran beszéljenek magyarul, és emlékeztetve, hogy a magyar kormány jogi és anyagi támogatást nyújt azoknak a magyaroknak, akiket hátrány ér a nyelvtörvény miatt. A bizottsági belsõ jogi szakvéleményét a Bruxinfo magyar nyelvû brüsszeli EU-s szakosodott hírportál szivárogtatta ki. Ismertetése szerint a Bizottság jogászai legalább 12 tartalmi és formai kifogást találtak a szlovák nyelvtörvényhez készült végrehajtási utasításban. A kifogások többsége szerint a szlovák nyelvtörvény alkalmazása ütközhet az Európai Unió jogrendjével és más nemzetközi jogforrásokkal is.

Balázs Péter külügyminiszter "fantasztikus anyagnak" és "igen alapos jogi elemzõ dokumentumnak" minõsítette hírügynökségünknek nyilatkozva az EU-s szakvéleményt. Kiemelte, hogy a dokumentum "alátámasztja, amit eddig is mondtunk a nyelvtörvényrõl". Szerinte a szakvéleményt Szlovákia kérhette, és "hideg zuhanyt kapott".

A külügyminiszter különösen azt minõsítette fontosnak, hogy a bizottsági szakvélemény az EU nagyon kemény versenysemlegességi elõírásait vetíti át a szlovák nyelvtörvényre. Ahogy Franciaországban nem szabad elbocsátani egy lengyel munkást azért, mert nem tud olyan jól franciául, mit egy francia, ugyanígy Szlovákiában sem érhet diszkrimináció egy magyart a szlovák nyelvtudás miatt, hangsúlyozta Balázs.

Ugyanígy a bizottsági szakvélemény az EU-s jog alapján látja veszélyben a szlovákiai kisebbségi médiumok versenyszabadságát.

Az egészségügyi szolgáltatás diszkriminációmentessége kérdésében a bizottsági szakvélemény még messzebb is megy, mint az eddigi magyar álláspont, mondta a külügyminiszter. Magyarország eddig azért aggódott, hogy ne érhesse hátrány a szlovákiai magyarokat, ha az orvosi rendelõben magyarul akarnak az orvossal beszélni. A bizottsági szakvélemény viszont egyenesen azt emeli ki, hogy Szlovákiában kötelezettségnek kellene megtenni a kisebbségi nyelven értõ orvosok alkalmazását.

A FH-nak arra a kérdésére, hogy a szakvélemény alapján milyen lépéseket tesz Magyarország, a külügyminiszter azt felelte, hogy "ezeket az érveket kitûnõen tudjuk használni, például felhívjuk rájuk az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet kisebbségi fõbiztosának figyelmét. "Jó muníciót ad a szakvélemény ahhoz is, hogy mire figyeljünk a nyelvtörvény szlovákiai alkalmazásánál" - tette hozzá a miniszter.

A közelebbi és távolibb jövõt illetõen a külügyminiszter úgy vélekedett, hogy a szlovák kormány az idei parlamenti választások elõtt aligha fogja visszavonni vagy módosítani a nyelvtörvényt, de talán csak "puhán fogja alkalmazni".

"Robert Fico (miniszterelnök) profiljába belefér a kemény szöveg - puha alkalmazás stratégiája" - fogalmazott a miniszter. Szerinte Fico "otthon az ultráknak lobogtatni fogja a nyelvtörvény szövegét, a nemzetközi közösség elõtt meg majd azt fogja mondogatni, hogy hiszen senkit sem büntettünk meg".

A külügyminiszter újból felhívta a szlovákiai magyarokat, hogy "beszéljenek bátran magyarul", és emlékeztetett rá, hogy "Bajnai Gordon kormányfõ jogi és anyagi segítséget © 2005-2009 - Inform Média
ígért a magyaroknak", akiket a nyelvtörvény miatt hátrány ér.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!