2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Biciklis jogsi gyerekeknekForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-10 11:38:05
A Népszabadság információja szerint a 12 év körüli gyerekeknek elméleti és gyakorlati tanfolyamon kellene részt venniük, azután kapnák meg a biciklis jogosítványt.
A Nemzeti Közlekedési Hatóságnak készített felmérésbõl ugyanis az derül ki, hogy pont ez a korosztály van a legnagyobb veszélyben az utakon.

Bukósisak nélkül, szembe a forgalommal. A városligeti tanpályán ez még nem olyan nagy baj.

Egy kisfiút már most arra tanítják a szülõk, hogyan kell szabályosan közlekedni.

„Együtt vagyunk az autóban, akkor tudja milyen jel, nem menj gyorsan, vigyázz. Jó elképzelés, hogy megtanítják erre a gyerekeket, mert még a gyalogos közlekedésnél is számít.”

Fõútvonalon, aki még nincs 12 éves, az nem kerékpározhat - figyelmeztet a tábla. Efölött az életkor fölött, viszont már igen. A felmérések szerint éppen õk vannak a legnagyobb veszélyben.

Noha ismerik a szabályokat, mégsem tartják be szívesen azokat - derül ki egy friss felmérésbõl. A diákok 90 százaléka tudta, hogy mire való a bukósisak, mégis 10-bõl csak 3-an használják biciklizés közben.

A gyerekek általában csak az osztályfõnöki órákon tanulnak a közlekedésrõl az iskolában, leginkább táblákról, gyakorlati foglalkozásra pedig ritkán jut idõ. Pedig legtöbbször a gyakorlat hiánya vezet balesethez. Ezért a Közlekedési Hatóságnál szakértõkkel együtt kidolgoztak egy javaslatot, miszerint a 10-12 éves diákoknak egy elméleti és gyakorlati tanfolyamot kellene elvégezniük, ami után biciklis jogosítványt kapnának. Hogy mikorra tervezik ennek bevezetését, azt egyelõre nem lehet tudni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!