2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Elsõfokú ítélet a Koszi-klán ügyébenForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-02 11:31:26
Ítéletet hirdetett a Pest Megyei Bíróság a százhalombattai olajlopás és a diósdi kettõs gyilkosság ügyében kedden. A 41 vádlottat bûnszervezetben elkövetett emberölésért, ...
rablásért, zsarolásért, illetve lopásért és más bûncselekmények miatt ítélték el elsõ fokon. A legenyhébb ítélet másfél év felfüggesztett börtön, a legsúlyosabb pedig életfogytiglani fegyház. Négy vádlottat felmentettek.

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett került sor a Pest Megyei Bíróság ítélethirdetésére a Legfelsõbb Bíróság épületében. A rendkívül szerteágazó és szövevényes, a maga nemében eddig páratlannak mondható büntetõügy tárgyalására mindvégig a Legfelsõbb Bíróság kölcsönzött helyszínt, amire azért volt szükség, mert a Pest Megyei Bíróság épületében nincs olyan tárgyalóterem, ahol a több mint 40 vádlott és a hasonló számú védõ elférhetne, nem beszélve az õrségrõl, a sajtó és a média képviselõirõl.

A százhalombattai olajlopás és a diósdi kettõs emberölés ügyében a Pest Megyei Bíróság az elsõ tárgyalást 2008. április 1-jén tartotta. Azóta több mint 160 tárgyalási napot tartottak, a bírósági tárgyalási jegyzõkönyv több mint 5 ezer oldalas lett. Ez persze eltörpül a körülbelül 80 ezer oldalnyi nyomozati irattömeg mellett, amely kereken 100 kötetet tölt meg. Az ügyészség 41 vádlott ellen 4, az eljárás során több alkalommal módosított vádiratot nyújtott be, amely 21 súlyos bûncselekmény tényállását tartalmazza. A különösen nagy értékre, bûnszövetségben, üzletszerûen és folytatólagosan elkövetett lopás bûntette és más súlyos bûncselekmények, közöttük emberölés, zsarolás és rablás miatt folytatódó ügyben a bíróság 250 tanút és 30 szakértõt hallgatott meg. Egy vádlott ügyét egészségi állapota miatt elkülönítették, így most kedden 40 vádlott ügyében született meg az elsõfokú nem jogerõs döntés. Közülük 28-an kaptak letöltendõ szabadságvesztést, 7-en felfüggesztettet, 5 vádlottat pedig felmentett a bíróság.

A kedd délelõtti órákban a bíró megkezdte az ítéletek szóbeli indoklását. Kijelentette, hogy miután a magyar bírósági gyakorlatban még nem történt meg az, hogy egy ítélethirdetés egy napnál tovább tartott, így õ is megkísérli a szinte lehetetlennek látszó feladatot, és egyetlen napon elmondja az ítélet szóbeli indoklását. Hogy ez milyen nehéz feladat, azt jól érzékelteti, hogy a vád- és védõbeszédek 13 napig tartottak, egyedül az ügyész perbeszéde két és fél napot vett igénybe.

A bíró elõször az ítélet alapjául szolgáló tényállásokat ismertette kivonatosan. Az ügy kiindulópontja az, hogy több bûnözõcsoport hosszú idõn át üzemanyagot lopott a MOL százhalombattai üzemébõl. Ehhez szinte minden elképzelhetõ eszközt igénybe vettek, az olajvezeték megfúrásától kezdve az üzemanyag kamion-, illetve hajórakomány-számra történõ ellopásáig. Az olajlopásokhoz szorosan kapcsolódik a diósdi kettõs gyilkosság, hiszen ekkor azt az embert és testõrét ölték meg, aki megpróbálta megzsarolni az olajtolvajokat. A 40 vádlott bûnlajstromán szerepel többek között az Egér úti pénzszállító elleni támadás, a Szerémi úti rablási kísérlet és egy olyan bankrablás is, amelynek során megsebesített biztonsági õr maradandó fogyatékosságot okozó sérülést szenvedett.
A történtek bizonyítékairól és jogi minõsítésükrõl a délutáni-késõ délutáni órákban beszél a bíróság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!