2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Tûzhalál MiskolconForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-18 14:28:04
Tûz ütött ki egy avasi panelben szombaton késõ este. A paneltûz ember életeket követelt.

Legfrissebb

 

17.42: A kislányért aggódnak a társai
A szombat esti paneltûz kórházban fekvõ kis betege 11 éve a 4-DANCE CLUB Táncstúdió növendéke, a fellépõ csoport tagja. Bõvebben...

 

17.34: Rendkívüli segélyt kapnak
A szombati, miskolci tûzvész károsultjainak megsegítése érdekében Káli Sándor polgármester arról intézkedett, hogy hétfõn rendkívüli ülésen tárgyaljon a közgyûlés Ifjúsági, Szociálpolitikai és Sport Bizottsága arról, milyen átmeneti segélyt tud nyújtani az önkormányzat a rászorulóknak.

16.21: Kedden hazamehetnek a lakók
Kedden délelõtt térhetnek vissza az alsóbb szintek lakói a szombati tûzben megrongálódott miskolci panelházba. Miskolcon jelenleg is ülésezik a helyi szociális bizottság, hogy eldöntsék, milyen összegû támogatást kaphatnak a károsultak.

14.43: Minimálisak a lány túlélési esélyei
Minimálisak a túlélési esélyei annak a tizenhat éves lánynak, aki a szombati paneltûzben szenvedett füst-és szénmonoxid-mérgezést Miskolcon - mondta el Polgárdi József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház toxikológiai osztályának részlegvezetõ fõorvosa a Független Hírügynökségnek hétfõn. A fõorvos hozzátette: a lány állapota továbbra is válságos, géppel lélegeztetik.

13.33: Miskolci paneltûz: aki segíteni akar
A paneltûz miatt átmenetlieg otthon nélkül maradtaknak kíván segíteni a miskolci Retro étterem, ahonnan azzal keresték meg az Észak-Magyarország–Borsod Online szerkesztõségét, hogy felajánlják: egy héten át ingyen ebédre (menüre) látnak vendégül két családot.

12.46: Paneltûz Miskolcon: Szakértõk bevonásával vizsgálják a tûz okát
Jelenleg is folyik a tûzvizsgálat a szombat esti paneltûz helyszínén Miskolcon.

 

12.33: Nézõpont: „Esõ”, tûz formájában...
Igen, most jöhet az a bizonyos köpönyeg, amit olyan sokszor alkalmaznak kishazánkban, s legtöbbször azon bizonyos esõ után. N. Szántó Rita jegyzete

12.20: Paneltûz Miskolcon: Még mindig válságos a lány állapota
Még mindig válságos az állapota annak a tizenhat éves lánynak, aki a szombat esti miskolci paneltûzben szenvedett súlyos füstmérgezést. Életveszélyben van, és intenzív ellátásra szorul.

2009.08.17., 11.31: Miskolci paneltûz - Négy család kért átmeneti elhelyezést
Négy család igényelt átmeneti elhelyezést a szombat esti paneltûz után, ketten már elfoglalhatták ideiglenes otthonukat. A házba még senki sem költözhetett vissza. Jelenleg folyik a közüzemi szolgáltatások helyreállítása, és az egyik lakás aládúcolása. Bõvebben...

14.54: Még ma lakáskulcsot kapnak a szükséglakáshoz az igénylõk

Még vasárnap megkapják a lakáskulcsot a szükséglakáshoz azok, akik igénylik azt - hangzott el vasárnap délután a lakók számára tartott tájékoztatáson. A Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. (MIK Zrt.) 16 lakást ajánlott fel azok számára, akik kérik. A tûzoltók egyelõre gyûjtik az információt arról, hogyan keletkezhetett a tûz, ebben a lakók segítségét kérik. A tragédiában két ember - anya és fia - füstmérgezésben meghalt, egy tizenhat éves lányt lélegeztetõgépen tartanak.

Két lakás teljesen kiégett, a hatodik emeleten egy, illetve közvetlenül felette a hetediken, ide nem költözhetnek vissza a lakók - mondta el a tájékoztató fórumon Leskó György alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa. Ezeknek a lakásoknak az aládúcolását még vasárnap megkezdik. A többi lakásba a lakók bemehettek, és a legszükségesebb értékeiket kihozhatták. Azt még nem lehet tudni, hogy a vizet, villanyt, gázt mikor kapcsolják vissza a lakásokba. A lakók maguk dönthetik el, hogy visszaköltöznek, vagy igénybe veszik a szükséglakást. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy azonnal forduljon orvoshoz, aki rosszul érzi magát, mert a tapasztalatok alapján elõfordulhat, hogy késõbb produkál tüneteket valaki, késõbb derül ki valamilyen belsõ sérülés.

A MIK Zrt. a város különbözõ pontján 16 szükséglakást tud biztosítani azoknak, akik ezt igénylik - mondta Németh Zoltán, a cég szolgáltatatási igazgatóhelyettese. Még vasárnap megkapják a kulcsot azok, akik a szükséglakást választják. Ezt átmenetileg biztosítják a lakók számára, de akár néhány hónapig is maradhatnak, amíg a lakásproblémájuk megoldódik. A negyedik emeletig teljesen biztonságos a panel tömb, a dúcolás után a felsõbb szintek is azok lesznek. A cég karbantartói jelenleg is a helyszínen vannak, tõlük kérhetnek segítséget azok a lakók, akik nem tudták bezárni a lakásuk ajtaját.

A tûzoltóság még gyûjti az információkat a tûz keletkezésével kapcsolatban, ebben kérik a lakók segítségét. Az egyik legfontosabb kérdés kideríteni, hogy meg volt-e mindenkinek a lehetõsége ahhoz, hogy a tetõtérre meneküljön, volt-e kulcsa az oda vezetõ ajtóhoz, egyáltalán, nyitva volt-e az.

A lángok a hatodik emeleti lakásban csaptak fel szombaton este. A lakáson kívül a felette lévõ három lakás is teljesen kiégett. A hetedik emeleten két ember- anya és fia - füstmérgezésben meghalt, egy tizenhat éves lányt lélegeztetõgépen tartanak. A tûzoltók szerint az alig két éve, a panelprogram keretében felújított épület szigetelõanyaga jelentõsen befolyásolta a tûz terjedését. A szigetelõanyagból mintát vettek.

13.34: Két lakás állapota veszélyes

A statikus szerint két lakás állapota veszélyes a miskolci paneltûz után. A hatodik és a hetedik emeleti, kiégett lakások statikailag veszélyesek - állapította meg Grand András statikus vasárnap délelõtt. A lakásokat alá kell dúcolni.

Ha ez megtörténik, az alsóbb és felsõbb szintekre visszamehetnek a lakók, mondta el a Független Hírügynökségnek a statikus. A katasztrófavédeledem ígéretet tett arra, hogy a dúcolást még vasárnap elvégzik.

Az önkormányzat 16 szükséglakást ajánlott fel a lakóknak, dönthetnek, elfogadják-e, vagy visszaköltöznek a saját lakásukba, mondta el a terület szocialista képviselõje, Varga Zoltán a Független Hírügynökségnek. A képviselõ saját keretébõl 100 ezer forint segélyt ajánlott fel, fõleg azoknak, akik nem rendelkeztek biztosítással. A képviselõ közölte, a város szociális bizottsága hétfõn összeül, hogy döntsenek, milyen segítséget kapnak a lakók.

12.26: Így látta olvasónk a tragédiát:   

"21 óra 39 perckor értesítettek a tûzrõl, akkor pánikszerûen ordítottak az utcán lévõ emberek. A telefonban akkor elmondták nekem, hogy az ablakban emberek állnak és segítségért kiáltottak. Nem sokkal késõbb 2 robbanásszerû zajt is lehetett hallani.
Miután a helyszínre érkeztem, többen is elmondták, hogy a legnagyobb füst egy nem égõ lakásból ömlött kifelé, majd miután valószínûleg a lángoló helyiség is telítõdött füsttel, egyszerûen kirobban az ablak a helyérõl. A tûzoltók helyszínre érkezésekor óriási kavarodást okozott az, hogy nem volt elegendõ tûzcsap így az oltást a helyszínre érkezés után csak 7-9 perccel tudták elkezdeni. Az oltás kivitelezését nehezítették a parkoló autók is, amelyek a darus kocsi útjában álltak. A környéken jól érezhetõ volt az égett mûanyag szag, amely a szigetelõanyag égésére utalt. Az égõ lakás szomszédságából egy kisgyermeket mentettek ki a tûzoltók, valószínûleg õ volt az, aki életét vesztette. A helyszínen folyamatosan cserélõdtek a mentõautók, az ellátás folyamatos volt."

- Nagy Ferenc -

12.04:Exklúzív videók a lángokba borult panelházról: 

11.48: A tegnap esti paneltûzben meghalt édesanya egyik gyermeke - információink szerint egy 16 éves lány - túlélte az esetet, de állapota jelenleg is súlyos életveszélyes, eszméletlen állapotban van. A megyei kórház toxikológiai osztályának ügyeletes orvosa dr. Csoltó Márta érdeklõdésünkre elmondta: a lány széndioxid mérgezést kapott, kritikus az állapota, tegnap többször újra kellett éleszteni. Azt is megtudtuk, tszombat este a két nagymama is bement a kórházba, hogy az unokájuk mellett legyenek.

11.39: Káli Sándor polgármester már szombat este a helyszínre ment, és kinyittatta a szemközti iskolát a kiégett házak lakóinak. Vasárnap délelõtt több önkormányzati képviselõ is a helyszínen volt: dr. Varga Zoltán, Nyírõ Pál. Valamint a MIK Zrt. szakemberei is, akiket a polgármester megkért, hogy vizsgálják meg, milyen lehetõség van szükséglakások kiutalására.

A polgármester portálunknak elmondta: az önkormányzat segít a szerencsétlenül járt családokon, de csak a kárfelmérés után derül ki, hogy ez a segítség milyen mértékû lesz.

11.33: Hatalmas égõ darabok potyogtak a földre

Beindult a katasztrófaturizmus a miskolci Középszeren, ahol szombaton éjjel kiégett egy tízemeletes ház felsõ négy szintje. A tûzoltók négyes fokozatú riasztást adtak ki, azaz szerencsi, tiszaújvárosi, kazincbarcikai kollégáik is segítették a munkát. Még vasárnap délelõtt is dolgoznak a helyszínen, jelenleg a tûz okát keresik, és a statikusok vizsgálják, hogy a lakók visszaköltözhetnek. Azok a lakók, akiknek a lakása kiégett és, akiknek Káli Sándor polgármester – aki szombat este a helyszínre ment – kinyittatta a szemközti iskolát.

Vasárnap délelõtt sokan állták körbe a rendõrkordont és találgatták, mi történhetett. Mindenki elmesélte, mit látott, de volt, aki megdöbbenve nézte a kiégett házat, õ ugyanis nem itt lakott, csak a hírt hallva érkezett a helyszínre.

A kiégett épületbe csak az alsó szinten lakók lehettek. A felsõ szintek mellett lévõ, szomszédos lépcsõházak lakói pedig az ablakaikra ragadt kormot próbálták takarítani. Megkezdõdött a lakások rendbetétele. Erre várt a Nagymáté család is, pontosabban arra, hogy felengedjék õket a kiégett ház negyedik emeletére. De amíg a statikus dolgozott, nem mehettek fel. A feleség, Nagymáténé Ször Katalin egyedül volt otthon tegnap este, már épp lefekvéshez készülõdött, amikor robbanásszerû hangot hallott. Kinézett az ablakon, és látta, hogy hatalmas lángok csapnak ki a fenti emeletekrõl. De akkor már a szomszédok is dörömböltek az ajtón, hogy ég a ház – mesélte. Ahogy volt, elindult lefelé, de a lépcsõházból kijõve is veszélyes volt, mert a szigetelés hatalmas, égõ darabjai potyogtak a földre –emlékezett vissza.

Mikor arról kérdeztük, hogy ismerte-e a családot, a férje válaszolt: „szép, csinos fiatalasszony volt”.

Nagymáténé szerint, ha a szigetelés nem lett volna a házon, nem égett volna ennyire. (Ezt korábban a tûzoltók is mondták, és többen a szemtanúk közül – a szerk.)

A feleség a szemközti iskolában aludt, kaptak matracot, ásványvizet, szendvicset, mindent amire szükségük volt – mondta.

11.28: „Nem riasztás volt, utolsó hang…”

Már messzirõl látszik, hogy melyik középszeri házban történt tegnap este a tragédia. A tízemeletes felsõ négy szintje teljesen kiégett. A ház elõtt kormos üvegdarabok, szilánkok, a szigetelés elégett, levált darabjai ott hevernek a ház elõtt. A lépcsõházban minden kormos, a szivárgó víz jelzi, hogy tegnap a tûzoltóság kemény munkát végzett a helyszínen. A lépcsõházba belépve megcsapja orrunkat a tömény füstszag. Majd szólnak, nem mehetünk tovább, a tûzoltók, statikusok még dolgoznak.

A kiégett ház rendõrkordonnal körbekerítve, körülötte pedig a lakók, akiket kiégett lakásaikból a szemközti iskolában szállásoltak el éjszakára. És persze nemcsak a lakók, hanem az érdeklõdõk is szép számban körbeállják az épületet, és találgatnak, hogy mi okozhatta a tûzet és ezzel együtt egy 39 éves édesanya és egyik gyermekének halálát. Van, aki arról beszél, hogy a hatodikon lakó szomszéd felgyújtotta magát, mert nem tudta fizetni a számláit. A többiek azonban gyorsan lehurrogják, mondván, ez butaság, hiszen a hatodikon lakót többen látták vasárnap délelõtt is a nézelõdõk között.

A kordonon bejutunk, ahol az egyik tûzoltó meséli, hogy az elhunyt nõ is hívta a tûzoltókat és kétségbeesve kérte a segítségüket. Elmondta, hogy a lakásában két oldalról csapnak fel a lángok. Az ügyeleten azt mondták neki, hogy vizes törülközõt tegyen a saját és gyermekei arca elé, hogy ne kapjanak füstmérgezést. A vonal azonban ekkor megszakadt, mintha kiesett volna a nõ kezébõl a telefon, így ért véget a beszélgetés – sorolja a tûzoltó. Majd hozzáteszi: ez nem riasztás volt, hanem egy utolsó hang…

11.21: Olvasónk helyszínen készült webkamerás felvételei a vasárnapi helyzetképrõl a kiégett panelház környékérõl: 

10.55: A környékbeli lakók után egyre több kíváncsiskodó, már-már katasztrófa-turista érkezik a tragédia helyszínére. Az emberek találgatják, hogy mi történhetett szombat éjszaka. Többen feltették azt a kérdést, hogy a kiérkezõ tûzoltóegységeknek például a tûzcsap(ok) rendelkezésükre állt(ak)-e. Nyílván nagyon sok kérdésre a vizsgálatok fognak választ adni.

Megkerülve a kettes ütem felé az épületet látható, hogy a kiégett lakások szomszédságában többen megpróbálnak takarítani, azonban a visszaköltözések még kérdõjelesek. A lakók javarésze rokonoknál, barátoknál fogja tölteni az elkövetkezendõ éjszakát.

10.24: A rendõrség a jelenlegi adatok alapján módosította a az eljárás menetét és nem közveszélyokozás miatt folyik tovább a vizsgálat, hanem közigazgatási eljárásban.

10.14: Dr. Pásztor Albert,Miskolc rendõrkapitánya elmondta, hogy a rendõrök jelenleg is õrzik a lépcsõházat. Szombat éjszaka a tûz megfékezése után a negyedik emeleti lakásokig rendõri kísérettel az értéktárgyaikat kihozhatták a lakók. A lépcsõházból egyébként mindenkit kitelepítettek, a szemben lévõ általános iskolát vehették igénybe a rászorulók.

Eljárás szempontjából közveszélyokozás miatt indult nyomozás, ismeretlen elkövetõ ellen. Arra adat nem merült fel, hogy bárki szándékosan idézte elõ a tüzet é akart volna a lakókanak kárt okozni, életükre törni.

10.01: Különbözõ információk jelentek meg a halottak számáról, de a toxikológián megerõsítették, hogy a szombat este életveszélyes állapotban szállított kislány még él. A hét sérült közül - köztük az életveszélyes kislány - hármat hazaengedtek, egy személynél mutatták ki a szén-monoxid mérgezést, de az õ állapota is rendezõdött, nincs életveszélyben.

A hazaengedett három fõnek még röntgenvizsgálatokra vissza kell térni a kórházba.

09.43: A megyei kórház toxikológiai vezetõjétõl azt az információt kaptuk, hogy továbbra is válságos állapotban van egy gyermek, de él, így nincs további áldozat az eddig két ember életét követelõ avasi tragédiában.

09.20.: Egy középkorú nõ és gyermeke meghalt a szombat esti paneltûzben Miskolcon.
- Szombat este fél 10 után kaptuk az elsõ bejelentést az egyik szemközti házból - sorolta a történéseket Bódi Zoltán, a Miskolci Tûzoltóság szóvivõje. - Majd egyre több riasztás érkezett a központba. Éppen ezért - folytatta - az összes miskolci egységünk a helyszínre ment, de ez is kevésnek bizonyult. Ezért négyes szintre emeltük a riasztást, ami azt jelentette, hogy a szerencsi, kazincbarcikai és tiszaújvárosi kollégák is a helyszínre érkeztek- mondta. Csaknem 40 tûzoltó próbálta menteni a lakókat és eloltani a tûzet. Húsz lakót sikerült kihozni, 8-at pedig emelõkosaras autóval mentettünk - tudtuk meg.

A szóvivõ elmondta: a tûz a 6. emeleten keletkezett, és innen terjedt tovább a felette lévõ szintekre. Emiatt a 7. emeleten egy család - anya és két gyermeke - rekedtek a lakásba. "Az édesanyán és egyik gyermekén a mentõk már nem tudtak segíteni, a másikat kritikus állapotban vitték kórházba" - mondta.

A tûzoltók egy óra alatt lefeketíttették a tûzet, azaz sikerült megfékezniük, de az utómunkálatok még most, vasárnap délelõtt is tartanak.

A szóvivõ elmondta, a helyszínre érve akkora füst volt, hogy sokáig nem tudták, hogy hány lépcsõházat érint a tûz, késõbb kiderült egyet.

Tipikus paneltûz volt, azaz a szellõzõrendszeren keresztül terjedt tovább? "Ez egy új típusú lakástûz volt, amit korábban megjósoltunk. A ház ugyanis nem rég lett felújítva a panelprogram keretében, és az ekkor felkerült szigetelés segítette a tûz terjedését. Az éghetõ szigetelés lakástûznél plusz veszélyforrás” – válaszolta a szóvivõ. Hozzátette: az ára miatt azonban többnyire ilyet alkalmaznak.

A tûzoltóság ezt nem jelezte a ház felújításánál? - kérdeztük.
- A tûzoltóságot csupán másfél éve vonták be az engedélyeztetésbe, ezt a házat viszont korábban újították fel. Egyelõre folynak a vizsgálatok, nem tudni, hogy ez megfelelt-e ennek – tette hozzá.

08.54: Egy anya és egy gyermeke vesztette életét. Hét sérültet jelenleg is a kórházban ápolnak.
A Borsod Online információi szerint 33 lakót kitelepítettek a lángokba borult panelházból.

06.02: Még az éjszaka a helyszínre érkezett Káli Sándor polgármester, aki intézkedett, hogy a közelben lévõ iskolát nyissák ki. Akinek kiégett a lakása és nem tud hová menni, az ott tölthette az éjszakát. Vasárnap statikusok fogják átvizsgálni az épületet, és õk döntenek arról, hogy melyik lakásba térhetnek vissza a lakók - adta hírül a Független Hírügynökség. 

2009.08.16.: 4.42: Két halott a paneltûzben

Az utóbbi évtizedek legtragikusabb lakóháztüze keletkezett szombat este fél tíz körül Miskolcon, a Középszer utca egyik tízszintes panelházában.

Az eset során a felsõ négy szint négy lakása, és a lépcsõház súlyosabb tûzkárokat, míg több lakás járulékos károkat szenvedett. A károk pontos felméréséig a lépcsõház összes lakóját kiköltöztették. Az un. sávház mindkét oldalán tomboló tûz több lakót bekerített. A gyorsan terjedõ tûzbõl a helyszínre vonuló 40 miskolci, kazincbarcikai, szerencsi, és tiszaújvárosi tûzoltó több mint 20 lakót mentett ki, többeket emelõkosaras gépjármûvel. A mentõk 14 személyt láttak el különbözõ fokú füstmérgezéssel, akik közül egy középkorú nõ, és egyik gyermeke életét vesztette, míg másik gyermekét a lélegeztetõ készülékek tartják életben a megyei kórházban.

A tüzet alig valamivel több, mint egy óra alatt sikerült „lefeketíteni”. A tûz vizsgálatát - szakértõk bevonásával - megkezdték kollégáink - tájékoztatta a Borsod Online-t Bódi Zoltán, a Miskolci Tûzoltóság szóvivõje



2009.08.15.: 23:17: A kigyulladt panelházzal szemben lévõ általános iskola ajtaját kinyitották, úgy tudjuk, hogy ott fogják elszállásolni azokat, akik a tûz miatt fedél nélkül maradtak. A panel kigyulladt lépcsõházát áramtalanították, a tûzoltók zseblámpáikkal kutatnak tovább az épületben, de tudósítónk úgy tudja, áldozatok nem lehetnek a házban. Káli Sándor, Miskolc polgármestere megerõsítette a hírt: egy személyt nem sikerült újraéleszteni.

23:05: Helyszíni tudósítónktól megtudtuk: egy fiatal életét vesztette a tûzben. Hiába küzdöttek az életéért a mentõautóban, megmenteni már nem tudták. Minden sérültet kihoztak az épületbõl, melynek a fõbejárata még füstöl, de lángokat már sehol sem lehet látni.



23:01: A nyolc sérült közül azokat, akiknek az állapota nem súlyos, még a helyszínen elláták, a három személyt, akiket újra kellett éleszteni, a miskolci kórház toxikólógiai osztályára szállítják - mondta el Teisz József.

22:57: Úgy tudjuk, nyolc sérültet füstmérgezéssel szállítottak kórházba, de Teisz József, a mentõszolgálat munkatársa hamarosan nyilatkozik tudósítónknak.

22:50: A Középszer utca 20 szám alatti 27 lakásos társasház épület körülbelül fél órán keresztül állt lángokban. A hetedik, nyolcadik, kilencedik és tizedik emeleten két oszlopban égtek ki a lakások, a tûzoltók kívülrõl mentõkosárral mentik az embereket. Három mentõautó van a helyszínen, három fiatalt élesztenek újra, küzdenek az életükért.

A helyszínre megérkezett Káli Sándor, Miskolc polgármestere, az épületet több száz aggódó rokon és szomszéd veszi körbe - tájékoztatta portálunkat egyik olvasónk. A tûz okáról egyelõre nincs hivatalos információnk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!