2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
A legfiatalabb futamgyõztesForrás: haon
Utolsó módosítás: 2008-09-15 14:38:05
Címkék: Sport, Forma-1
Minden idõk legfiatalabb futamgyõztesét köszöntötték vasárnap a monzai Olasz Nagydíjon: Sebastian Vettel Fernando Alonso 2003- as rekordját döntötte meg. A német fiatalember júliusban töltötte be 21. évét.

Noha az esõs idõjárás és a favoritok nem éppen elõkelõ helye a rajtrácson segítette Vettelt abban, hogy megszerezze élete elsõ – és tehetségét látva feltehetõen nem utolsó – Forma–1-es gyõzelmét, korántsem mondhatjuk, hogy csak a szerencsén múlott mindez. Vettel egész hétvégén meggyõzõ teljesítményt nyújtott, és csapata, a Toro Rosso is egyértelmû fejlõdést mutatott az utóbbi hónapokban.

Olyannyira, hogy a kétszeres világbajnok Alonso már a verseny elõtt kijelentette, szerinte a Toro Rosso a harmadik erõ jelenleg a száguldó cirkuszban.

 

Niki Lauda, az osztrákok élõ legendája, aki évek óta az egyik német televíziós társaság szakkommentátoraként dolgozik, az Olasz Nagydíj után megjegyezte: a Gerhard Berger vezette istálló mindössze 160 embert foglalkoztat, és egészen kicsi a költségvetésük – a nagyok elkezdhetnek gondolkodni, mit csinálnak rosszul...
A szombaton, ugyancsak esõben megszerzett elsõ rajthely után a futamon is tudta tartani kiváló tempóját Vettel, s mint a második helyrõl induló és ugyanebben a pozícióban végzõ Kovalainen elmondta: nem is tudott a közelébe kerülni, olyan magabiztos és gyors volt a német.
Vettel egyébiránt hétéves kora óta versenyzik, a BMW „neveltje”. Így aztán nem meglepõ, hogy náluk mutatkozott be: a 2007-es Amerikai Nagydíjon a Kanadában súlyos balesetet szenvedõ Robert Kubicát helyettesítette. Nyolcadikként – pontszerzõ helyen – ért célba.

Ezután a Toro Rosso szerzõdtette a fiatal tehetséget, az eltanácsolt Scott Speed helyett indulhatott a Hungaroringen, majd az esztendõ hátralévõ futamain is bizonyíthatott.

Élt a lehetõséggel: Kínában negyedik lett, s fantasztikusan szerepelt a Japánban megrendezett esõs versenyen, ahol dobogós helyen hajtott, amikor – talán tapasztalatlansága miatt is – kiesett, mert a biztonsági autó alatt ráfutott Webber kocsijára.
Mindenesetre a mezõny – az elhangzott nyilatkozatok alapján – úgy véli: a jövõben figyelniük kell Vettelre és csapatára. Ez pedig a legnagyobb dicséret...


Névjegy
Név: Sebastian Vettel
Született: 1987. július 3-
án Heppenheimban.
Magasság: 174 centiméter.
Súly: 64 kilogramm.
Családi állapot: független.
Lakhely: Svájc.
Hobbi: snowboard, mountain bike, úszás, fitnesz.
Kedvenc étel: tészta.

 

Karrierje:
2001: Európa Junior gokartbajnok.
2003: Formula BMW második hely.
2004: Formula BMW bajnok.
2006: Formula–3 második helyezés.
Elsõ Forma–1-es futam: 2007, Amerikai Nagydíj.
Elsõ pole pozíció: 2008, Olasz Nagydíj.
Elsõ futamgyõzelem: 2008, Olasz Nagydíj.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!