2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Gyurcsány odaszólt, marad az OrszággyûlésForrás: origo
Utolsó módosítás: 2008-09-16 10:17:53
Leszavazták a képviselõk a parlament feloszlatásáról szóló MDF-es javaslatot az õszi ülésszak elsõ napján. A saját programját védõ Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszólt az SZDSZ-re, miután a szabad demokratát számon kérték rajta a programja beterjesztésének elmaradását.

Nem oszlatja fel magát az Országgyûlés - errõl döntött a parlament hétfõn, az õszi ülésszak elsõ napján. Az MDF feloszlatásról szóló javaslatáról Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap kért sürgõsségi tárgyalást, a házszabálytól való eltérésbe a többi párt is beleegyezett. A hétfõi ülésen ellenszavazat és tartózkodás nélkül minden képviselõ támogatta, hogy még aznap szavazzanak az indítványról.

Az MSZP mellett az SZDSZ is elutasította már a múlt héten a javaslatot, ezért valószínû volt, hogy a parlament nem fogja feloszlatni magát, hiszen ehhez a jelen lévõ képviselõk több mint felének igen szavazatára lett volna szükség.

A Fidesz és a KDNP valamennyi képviselõje igennel szavazott, és ugyanígy voksolt a 9 jelen lévõ MDF-es is. Az MSZP-nek és az SZDSZ-nek azok a képviselõi, akik jelen voltak, a várakozásnak megfelelõen nemet mondtak, ahogy két független képviselõ - Gyenesei István és Lengyel Zoltán - is. A feloszlatásról szóló javaslat végül 171 támogató és 204 ellenzõ szavazattal bukott el.

Bár a szabad demokraták és a szocialisták együtt szavaztak a feloszlatás ellen, elõzõleg Gyurcsány olyan hangnemben mondogatott oda Fodor Gábor SZDSZ-elnöknek, hogy az a szocialista képviselõket is meglepte. Fodor elõzõleg - Gyurcsány napirend elõtti felszólalására reagálva - azt kritizálta, hogy a miniszterelnök nem terjesztette Megegyezés címû programját a parlament elé.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!