2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Influenza: több mint százan lázasodtak be a magyar iskolábanForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-07 13:23:47
A csepeli iskolában csütörtökön több mint száz diák, illetve pedagógus lázasodott be, a laboratóriumba hét mintát küldtek be, ebbõl mutatott ki négy esetében H1N1fertõzést a vizsgálat - áll az ÁNTSZ honlapján.

A beküldött hét mintából négy bizonyult pozitívnak az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központjában (OEK) pénteken este végzett vizsgálatok során


09.09.04 - 13.30

Az iskola vasárnap dönt arról, hogy hétfõn lesz-e tanítás


Vasárnap döntenek arról, hogy elrendelik-e hétfõn a tanítási szünetet a csepeli Adu Oktatási Központban - mondta a Független Hírügynökségnek a magánkézben lévõ intézmény vezérigazgatója szombaton.

Sepsi Zsigmond azt is közölte: információik szerint az újinfluenzával fertõzött gyerekek egyike sincs kórházban, de meg akarják várni, hogyan alakul az állapotuk, és ennek az információnak a birtokában kívánnak dönteni a tanítási szünetrõl.

A csepeli Adu Oktatási Központ Táncsics úti iskolájában csütörtökön több mint száz diák, illetve pedagógus lázasodott be, a laboratóriumba hét mintát küldtek be, ebbõl mutatott ki négy esetében H1N1fertõzést a vizsgálat - áll az ÁNTSZ honlapján.

09.09.04 - 23:26

Csütörtökön a gyerekek panaszaikat jelezték az iskola vezetésének, amely azonnal értesítette az illetékes kerületi ÁNTSZ-t. A megbetegedettek a háziorvosukhoz, illetve néhányan közülük a Szent László Kórházhoz fordultak. Az iskolavezetés pénteken iskolaszünetet rendelt el, s hazaküldték a diákokat. Az ÁNTSZ szakemberei felkerestek több lázas beteget és orr- illetve garatváladékot vettek tõlük. Az OEK-hez beküldött hét minta közül négy esetben igazolódott az újinfluenza A(H1N1) vírus jelenléte.

Az ÁNTSZ szerint feltételezhetõ, hogy a szeptember elsejei tanévnyitón már betegen vett(ek) részt valaki(k), s õ(k) fertõzte, fertõzték meg társaikat. A közlemény szerint a helyes igazgatói döntés, a gyors orvosi segítség, az iskolában végrehajtott alapos fertõtlenítés, valamint a hétvége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a tanintézményben jelentkezõ helyi járvány (az Oktatási Központ többi iskolájában nem észleltek megbetegedést) lefolyása enyhe legyen. Ennek feltétele az is, hogy akinél ezután lépnek fel az influenza tünetei (láz, végtagfájdalom, fejfájás, levertség, orrfolyás, tüsszögés, köhögés), elsõ lépésként alkalmazza az influenza tüneti kezelését (ágynyugalom, bõ folyadékfogyasztás, lázcsillapítás), jelentkezzen telefonon orvosánál, s ne menjen közösségbe.

Az ÁNTSZ közleménye emlékeztet, hogy a tanévkezdésre az egészségügyi miniszter, valamint az oktatási és kulturális miniszter közös levelet és információs csomagot küldött minden magyarországi iskolának, az újinfluenza vírus okozta esetleges megbetegedésekkel kapcsolatos felkészülésrõl és a követendõ eljárásról. Emellett 550.000 példányban lakossági tájékoztató kiadványt is eljuttatott az ÁNTSZ a tanintézményekbe. Az iskolai, valamint a lakossági tájékoztató letölthetõ a www.eum.hu és a www.antsz.hu honlapokról is - zárul a közlemény.

A vírus magyarországi, májusi felbukkanása óta eddig - a csepeli számok nélkül - több mint 150 újinfluenzás megbetegedést regisztráltak, közülük 32 beteget ápoltak kórházban, egy beteg meghalt. A legtöbb fertõzés Budapesten történt (109), itt ápolták a legtöbb beteget kórházban (19) és itt regisztrálták az A(H1N1) vírus elsõ halálos áldozatát is. Pest megyével együtt így a közép-magyarországi régióban regisztrálták a legtöbb fertõzést (117), utána a dél-dunántúli régió következik 10 esettel. Dél-Alföldön 8, Nyugat-Dunántúlon 7, Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön 5-5 esetet regisztráltak. A közép-dunántúli régióban eddig egyelõre csak 1 újinfluenzásról tudnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!