2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Nehezen lehet betartatni a dohányzás elleni szabályokatForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-08 15:07:01
A dohányzás elleni törvény tervezete tavasszal került a Parlament elé. Vajon betartható lesz?

A dohányzás elleni törvény tervezete tavasszal került a Parlament elé. A javaslat a munkahelyekrõl teljesen számûzné a füstölést, de vonaton, buszmegállóban, sõt aluljárókban is tilos lenne rágyújtani. Az Országgyûlés a következõ hetekben tárgyalja a módosítást. Kérdés azonban az ellenõrzés hatékonysága.

Az USA-ban vannak a legszigorúbb jogszabályok dohányzás terén

Külföldön mindenhol nehéz volt elérni azt, hogy tiltott legyen a dohányzás az éttermekben, kocsmákban, kaszinókban, utcákon és a köztereken. Az Amerikai Egyesült Államokban a dohányzás a legnagyobb illetlenségnek számít. Itt vannak a legszigorúbb dohányzás elleni törvények. Az élen Kalifornia áll, ott ugyanis már 2002 óta betiltották a füstölést minden olyan helyen, ahol gyermekek vagy fiatalkorúak tartózkodnak. Gyakorlatilag az Egyesült Államok valamennyi szövetségi államában Alaszkától Mississippiig érvényben vannak tiltások.

A németek fegyelmezetlenek a dohányzás kérdésében

A fegyelmezett németek sokkal fegyelmezetlenebbek a dohányzás kérdésében, mint mi magyarok. A legkülönbözõbb kiskapukat keresték az utolsó pillanatig mind a dohányosok, mind azok, akik a dohányosokból élnek, vendéglõsök, szállodások, hogy ne kelljen megtiltani a dohányzást. Általában dohányzóklubokká nevezik át a vendéglõt. Hiába vonatkoznak Németországra is azok a rendeletek, amelyek Magyarországra és a többi tagállamra is vonatkoznak, ezeket a szabályokat a gyakorlatban csak félig-meddig tartják be.

Az olaszok már sokkal fegyelmezettebbek

Az elõítéletek szerint lazábbnak tartott olaszok viszont fegyelmezetten betartják már hat éve a füsttilalmat. Hat évvel ezelõtt az olaszok még azon sírtak, hogy hol fognak dohányozni, azóta azonban megszokták azt, hogy a munkahelyen sem szabad dohányozni, a pizzériában sem szabad dohányozni. Minden helyiségben, pizzériában, munkahelyen az irodában ki van írva a falra, hogy tilos a dohányzás, mennyi a büntetés, mekkora a bírság, és az adott helyen ki a felelõs azért, hogy ezt ellenõrizze. A füsttilalom nemcsak a bírság miatt volt hatásos Olaszországban, hanem azért is, mert ezzel egy idõben felemelték a cigaretta árát.

Míg Franciaországban akadozik a törvény betartása, Belgiumban jól mûködik

Belgiumban gyakorlatilag a közintézményekben, a hivatalokban, sõt a magánszférához tartozó munkahelyeken másfél éve tilos a dohányzás. Aki cigizik, kénytelen a szenvedélyének az utcán hódolni az épület elõtt. A klasszikus értelemben vett belga sörözõkben még lehet dohányozni, de csak néhány hónapig, mert a parlament már itt is jóváhagyta a tilalmat. A francia kisfalvakban a tulajdonosok tiltakoztak másfél éve, amikor bevezették a tiltó törvényt, tüntetést is tartottak, nagy lobbitevékenységet fejtettek ki, de aztán elcsendesült minden. A tiltás ellenére a falusi kocsmákban továbbra is cigarettáznak.

Nálunk inkább az ellenõrzéssel van probléma

A Füstirtók Egyesület vezetõje Félix Péter szerint a korábban egyeztetett törvényt kiherélték, mert a legfontosabb rész az ellenõrzés, kidolgozatlan. Szerinte az ÁNTSz továbbra sem fog érdemben ellenõrizni. Májusban beterjesztették a törvénytervezetet, de erõsen kérdéses, hogy tárgyalja-e egyáltalán õsszel a parlament. Nem érdekelt sem az ÁNTSZ, sem a fogyasztóvédelem az érdemi munkában, ezért továbbra sem fognak soha ellenõrizni, és ugyanúgy vásárolhatnak majd cigarettát a gyerekek, min régen - mondta el.
Ugyanúgy lehet mindenhol dohányozni, hiszen a kutya sem ellenõrzi ezt egy-egy nagy port kavart kampányt leszámítva. Gyakorlatilag minden marad a régiben - tette hozzá.
Az ÁNTSZ-t kereste az MR1-Kossuth Rádió az ügyben, de az ígéretek ellenére nem ékezett érdemi válasz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!