2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Kódlopóval törték fel az autókatForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-09 15:52:19
A rádiós kódlopó berendezés haditechnikai eszköznek minõsül.

Egy úgynevezett rádiós kódlopó berendezéssel nyitotta ki a kocsikat egy hét fõs bûnbanda, melynek tagjai a gyanú szerint február óta 120 autót törtek fel az országban - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Halmosi Zsolt, Vas Megyei Rendõr-fõkapitány.

A bandát még július elsején fogták el, de csak most számoltak be az esetrõl. Az eddigi adatok szerint 10 millió forint értékben lopott a bûnbanda laptopokat, telefonokat, GPS-eket és készpénzt autókból az egész ország területén.

A banda rendelkezett egy speciális készülékkel, amely rááll az autók központi zárjának frekvenciájára, és amikor a tulajdonos bezárja kocsiját, akkor "ellopja" annak kódját. Így a tolvajok anélkül tudták az autókat kinyitni, hogy kárt okoztak volna. Sõt miután loptak a kiszemelt autóból, vissza is zárták a kocsit, így a tulajdonos sok esetben csak késõbb vette észre a bûncselekményt.

A banda fõleg bevásárlóközpontok környékén dolgozott és kifejezetten keresték a céges autókat azt remélve, hogy azokban több értéket találnak. Egy esetben 58 mobiltelefont és egy laptopot zsákmányoltak, egy másik esetben pedig 780 ezer forint készpénzt vittek el.

A rádiós kódlopó berendezés haditechnikai eszköznek minõsül. Magyarországon nem kapható, nem szabad sem behozni az országba, sem birtokolni. A nyomozók szerint egy uniós országból csempészték be az 1 millió forintértékû eszközt.

A banda idén februártól követte el a bûncselekményeket. A banda elfogása elõtt a rendõrök három napig figyelték a társaságot, amikor július elsején tetten érték a gyanúsítottakat Szombathelyen. Mint Szekér Szabolcs, a Vas Megyei Rendõr-fõkapitányság kiemelt fõnyomozója a Független Hírügynökségnek elmondta: a nyomozásban nyílt és operatív eszközöket is bevetettek. Hozzátette: a tolvajok feltehetõen 120-nál is több autót nyitottak ki, de amelyekben nem találtak értéket azokat egyszerûen visszazárták és ez esetben a tulajdonos esetleg észre sem vette, hogy mi történt. Ez is lopási kísérletnek számít, így keresnek további sértetteket is. A kódlopó eszköz ráadásul károsítja a kocsik távirányító rendszerét, a javítás 80-100 ezer forintba kerül.

A hét gyanúsított közül három elõzetes letartóztatásban van, egynél pedig lakhely elhagyási tilalmat rendeltek el, a többi szabadlábon védekezhet. Három gyanúsított büntetett elõéletû.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!