2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Újinfluenza egy középiskolábanForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-14 17:26:12
Hárman már biztosan az újinfluenzától betegedtek meg Szegeden.

Az egyik osztályból már több mint egy hete tíz gyerek hiányzik, közülük több is járt orvosnál, de csak az egyikük háziorvosa jelentette a lázzal, fejfájással járó beteget a tisztiorvosi szolgálatnak még múlt hét csütörtökön. A járványügyi szakemberek három beteg gyerektõl tudtak mintát venni még pénteken, ezekbõl hétfõ reggelre kiderült, hogy a H1N1, azaz az újinfluenza okozta a fiatalok megbetegedését - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Tombácz Zsuzsanna, a regionális tisztiorvosi szolgálat járványügyi osztályvezetõje.

A járványügyi fõorvos elmondta: az újinfluenza miatt megváltozott a figyelõrendszer mûködése: a háziorvosoknak már a gyanús eseteket is - fõleg, ha azok halmozottan jelentkeznek - jelenteniük kell, emellett az influenzaszerû tünetekkel jelentkezõ betegeiknek otthoni pihenést javasolnak, amennyiben enyhébb a betegség lefolyása.

Az oktatási intézmények is kötelesek jelenteni a tisztiorvosi szolgálat felé a tömeges hiányzásokat, de egyelõre úgy tûnik, a legtöbb helyen, az oktatási intézményekben, de még a háziorvosok között is, fel sem merül, hogy a beteg újinfluenzás lehet.

A tisztiorvosi szolgálat eddig csak gyanította, hogy lehet a déli régióban újinfluenzás megbetegedés, de konkrét bizonyíték eddig erre nem volt.

A szegedi eset elõtt négy helyen voltak csoportos megbetegedések Magyarországon. Egy csepeli és két óbudai iskolában, valamint az ELTE jogi karának gólyatáborában. A napokban felmerült, hogy egy dunaújvárosi iskolában is megjelent a H1N1, de az ÁNTSZ vizsgálata szerint ott nem az újinfluenza fertõzött.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!