2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Kirúgták BriatorétForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-17 15:28:22
Címkék: Sport, F1, Briatore, kirugták
A Renault csalt tavaly Szingapúrban, a csapatfõnököt és a fõmérnököt menesztették.

A Renault megvált a Briatore, Symonds párostól

 

Váratlan és megdöbbentõ fordulat állt be a Renault érintõ manipulációs ügyben, a francia istálló ugyanis azonnali hatállyal menesztette a csapatfõnök Flavio Briatorét és a fõmérnök Pat Symondsot, akik a leginkább érintettek a botrányban.

 

A dolog érdekessége, hogy a Nemzetközi Automobil-szövetség Motorsport Világtanácsa hétfõn (szeptember 21.) dönt az ügyben, de a jelek szerint a vezérkar nem kíváncsi a végeredményre.

 

"Az ING Renault F1 Team nem fogja kétségbe vonni az FIA által nemrégiben tett, a tavalyi Szingapúri Nagydíjjal kapcsolatos állításokat. Ezen felül azt is bejelentjük, hogy Flavio Briatore ügyvezetõ igazgató, és Pat Symonds vezetõ fõmérnök is elhagyta a csapatot. Az FIA szeptember 21-i meghallgatása elõtt a csapat további kommentárt nem fûz a témához"- szólt a rövid, ám annál ütõsebb közlemény.

 

A Renault ezzel a lépésével lényegében Briatorét és Symondsot tette meg bûnbaknak a szingapúri botránnyal kapcsolatban (és valójában elismerte a manipuláció tényét), és nem is kétséges, hogy a két szakember biztosan érintett az ügyben. Mint ismert, néhány hete kiderült, hogy a Renault állítólag manipulálta a tavalyi Forma-1-es Szingapúri Nagydíjat, oly módon, hogy utasították az istállótól azóta már elküldött Nelsinho Piquet-t, hogy a megadott idõpontban törje össze versenyautóját, hogy az emiatt pályára küldött safety car kedvezhessen a csapattársnak, Fernando Alonsónak. A spanyol a 15. helyrõl rajtolva meg is nyerte a futamot.

Miután az esetrõl az FIA tudomást szerzett - állítólag a fia menesztése miatt bosszúra éhes Nelson Piquet közbenjárására -, a szövetség nyomozást rendelt el. A tavalyi versenyrõl származó renault-s rádióbeszélgetések és telemetriai adatokat is segítségül hívták a nyomozás során, és ezek egy része ki is szivárgott.

A telemetriai adatokból egyértelmûen kiderült, hogy Piquet a baleset elõtt nem vette el a gázt, holott abban a kanyarban korábban mindig megemelte egy kicsit a jobb lábát. Ez pedig egyértelmûen szándékosságra utal.

A Renault csapatfõnöke, Flavio Briatore állította, nem kérték ilyen tettre a brazilt, Pat Symonds fõmérnök viszont elismerte, hogy a futam elõtti megbeszélésen szóba került egy esetleges baleset, amikor Piquet-vel egyeztetett. A szakember szerint azonban a pilóta hozakodott elõ az ötlettel, de végül nem állapodtak meg abban, hogy végre is hajtják a sportszerûtlen tervet. A nyomozás során az FIA állítólag vádalkut ajánlott Symondsnak, ám arról nincs információ, hogy a mérnök ezt elfogadta-e.

 

Természetesen Nelsinho Piquet is másként emlékszik, õ azt állítja, hogy a vezetõség kérte õt arra, hogy okozzon balesetet, cserébe 2009-re is szerzõdést kap. A brazil pilóta nem tart a következményektõl, mondván õ végig igazat mondott és különben sem tehet semmirõl.

Briatore végig hangoztatta, a Renault ártatlan, és csak egy sértõdött pilóta rágalmazásáról és zsarolásáról van szó (erre hivatkozva a Renault állítólag büntetõeljárást is indíttatott a két Piquet ellen). A napokban személyes mocskolódásba csapott át a felek nyilvános üzengetése, a csapatfõnök azt rótta fel a brazil versenyzõnek, hogy az egy férfivel élt együtt - ennek aztán valóban semmi köze nincs az ügyhöz.

A Renault vezérkara ugyanakkor a jelek szerint megelégelte a sárdobálást, hiszen Briatore és Piquet az elmúlt hetekben alaposan lerombolta a gyár imidzsét, és elejét vette a további elfajulásnak. A közleményben ugyan csak annyi szerepel, hogy Briatore és Symonds elhagyja a csapatot, biztosak lehetünk benne, hogy nem önszántukból teszik ezt.

Ennyivel azonban biztosan nem ússza meg a Renault, akár kizárás is lehet a büntetés. Persze ha bebizonyosodik, hogy a Piquet, Briatore, Symonds hármason kívül más nem tudott az ügyrõl, akkor maga az istálló megúszhatja az eltiltást - az örököset legalábbis, merthogy Max Mosley FIA-elnök szerint ez is benne van a pakliban. Hétfõn kiderül, mi lesz a botrány vége.

Surer: Briatore magának kereste a bajt

Néhány órával a Renault bejelentése után természetesen már az elsõ reakciók is megjelentek a világhálón.

"Az FIA-nak nyilvánvalóan kristálytiszta bizonyítékai vannak, amelyek alapján elkülöníthetõ egymástól a rágalom és az, ami valójában történt. Legalábbis a mai nap eseményei alapján, vagyis hogy ez a két ember távozott, mindenképpen ez az érzésem, hiszen ez is arra utal, hogy olyan adatok vannak, amelyek miatt nem maradhattak tovább"- fejtette ki véleményét a korábbi csapatfõnök, Eddie Jordan.

"A Renault bejelentése, hogy nem tagadják a vádakat, számomra egyet jelent a beismeréssel. Ez meglepett engem. Egyébként ez egy olyan sztori, amirõl nem is feltételezed, hogy megtörténhet. Odaállsz a pilóta elé, és azt mondod: ’Figyelj, ha meg akarod tartani az állásodat, akkor ezt meg kell tenned.’? Ha csak a biztonsági következményeire gondolunk, a pályabírók és a pilóta biztonságára, ez akkor is teljes képtelenség. Egyszerûen nem fér a fejembe, hogy juthatott ilyen az eszükbe"- fejezte ki megdöbbenését az ír szakember a Skysports.com-on.

A Motorsport-Total.com szakértõje, az egykori pilóta, Marc Surer véleménye egybecseng Jordanével, a közlemény a svájci szerint is egyet jelent a bûnösség beismerésével. Briatore eltávolításával Surer szerint az FIA elnöke, Max Mosley is sokat nyert: "Max korábban már eltüntette a színrõl Ron Dennist, most pedig Briatorét is. Ez egy igazi diadal a számára, elégedett lehet. Persze az igazság az, hogy ezek az emberek magukat keverték bajba."

Surerbõl persze versenyzõi énje is elõbújt: "Én máshol csináltam volna a balesetet, az alagútnál. Ott sokkal kisebb a tempó, a hátsó kereket pedig könnyen a falnak lehetett volna csapni. Ez a pilótára nézve teljesen veszélytelen lett volna. Piquet csattanása nagyon komoly volt, meglepõ, hogy éppen azt a helyet választotta. De várjuk meg, míg minden részletre fény derül."

A külföldi lapok is egyöntetûen úgy tálalják a Renault közleményét, hogy az egyet jelent a bûnösség beismerésével, Briatore és Symonds pedig két vezéráldozat, akik eltávolításával az istálló enyhítést remél.

"Ez minden idõk egyik legrosszabb esete a profi sportban elkövetett csalások közül"- írja például a Times.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!