2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Új Ptk: megszavazvaForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-22 12:49:27
191 igen és 168 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett elfogadta hétfõi ülésén az Országgyûlés az új polgári törvénykönyvet.

Megszavazta az Országgyûlés az új polgári törvénykönyvet

 

Az új Ptk. szavazásán az ellenzéki képviselõk Kubatov Gábor kivételével egyaránt a nem gombot nyomták, míg a szocialista honatyák egy tartózkodás mellett igennel voksoltak. Az SZDSZ képviselõi majdnem fele-fele arányban támogatták, illetve nem támogatták a törvényt: a nemmel szavazók között volt - mások mellett - Kuncze Gábor, Lakos Imre és Magyar Bálint, míg a törvénykönyv támogatása mellett adta le voksát például Eörsi Mátyás, Horn Gábor vagy épp Kovács Kálmán.
A csaknem 1200 paragrafusból álló, jövõ májusban életbe lépõ új Ptk. egyebek mellett újraszabályozza a családjogot, a házasság és az élettársi kapcsolat intézményét, fokozott védelmet nyújt a testi fogyatékkal élõknek, de változik a kötelmi és az öröklési jog is.

A jelenleg hatályos Ptk.-t 50 évvel ezelõtt fogadták el és azóta több mint száz alkalommal módosították. Az új jogszabály-gyûjtemény könnyebbé teszi a házasságkötést, mert ezután nem kell majd 30 napig várakozni.
Az új Ptk. az azonos nemûek regisztrált élettársi kapcsolatát is tartalmazni fogja.

Az új Ptk. tervezete szerint bocsánatkérésre tarthat igényt, akit nagy nyilvánosság elõtt valamely társadalmi csoporthoz tartozása miatt sértenek meg. Ha a sajtó személyiségi jogot sért, akkor sérelemdíjat kell fizetnie, ám szöveghû tudósítás esetén nem követelhetõ helyreigazítás. Az új Ptk. a tervek szerint megszünteti a cselekvõképesség teljes és végleges korlátozásának lehetõségét, miközben fokozott védelmet nyújt a testi fogyatékkal élõknek.

Az új Ptk. megalkotásáról 11 évvel ezelõtt határozott a Horn-kormány. A mostani javaslatot az igazságügyi tárca tavaly nyáron nyújtotta be a parlamentnek. Az új Ptk. kétszer annyi paragrafust tartalmaz majd, mint a jelenleg is hatályos gyûjtemény.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!