2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Kérhetõ az újinfluenza elleni védõoltásForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-29 19:06:43
Mennyibe kerül az oltás azoknak, akiknek nem jár az ingyenes vakcina?

Kedden kezdik el kiszállítani az újinfluenza elleni oltóanyagot a háziorvosokhoz.


Egyes helyeken már kedden megkezdõdhet a vakcinák beadása, a tervek szerint hétvégétõl már minden háziorvosnál kérhetõ az oltás. Az itthon gyártott készítmény hétfõn kapta meg a forgalomba hozatali engedélyt. Három ütemben adják be a szert. Összesen négy millió oltás ingyenes, további két millió adagért azonban már fizetni kell. Falus Ferenc országos tiszti fõorvos hétfõn elmondta, hogy kedden 650 ezer H1N1 elleni, és szintén 650 ezer adag szezonális influenza elleni szert kezdenek kiszállítani. A szakember a legveszélyeztetettebbeknek, vagyis a terheseknek, a 2 év alatti gyermeket ápolóknak és a krónikus betegeknek mindkét készítmény együttes alkalmazását javasolja. Rajtuk kívül elsõ körben kapnak oltást az egészségügyi dolgozók és a fontos stratégiai infrastruktúra üzemeltetõi.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet egyelõre a felnõttek számára adta meg az engedélyt, mert a gyerekeken végzett klinikai vizsgálatok leghamarabb jövõ héten fejezõdnek be. Így most még a 18 éven aluliak nem kaphatnak a védõoltásból.

Akiknek nem jár ingyenes vakcina, azok körülbelül 1800 forintért válthatják majd ki a gyógyszertárakban. A védettség egyébként az oltást követõen másfél hét alatt alakul ki és életre szóló ez ellen a vírustörzs ellen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!