2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Megkezdték az újinfluenza elleni oltásokatForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-01 14:48:48
Megkezdték a H1N1 elleni oltásokat szerdán. A kórházi dolgozókat a kollegáik, a rizikó csoportba tartozó, ingyen oltásra jogosultakat pedig a háziorvosok oltják.

Az védõoltás nekik sem kötelezõ, csak ajánlott. A különbözõ vakcinák hatásosságáról átfogó felmérést utoljára a kilencvenes években végeztek Magyarországon - számolt be az RTL Híradója.

A budapesti Szent Imre Kórházban elkezdték beoltani az egészségügyi dolgozókat az újinfluenza ellen. Õk azok, akiket az elsõk között kell védeni, mert nagy esélyük van elkapni a vírust. A kórházon belül elõször a sürgõsségi osztályon dolgozókat oltják. Ez azonban még nekik sem kötelezõ, csak ajánlott, ezért nem is kéri mindenki.

A szakemberek szerint az influenza elleni vakcinák általában 70-80 százalékos védettséget nyújtanak a fertõzéssel szemben. Ám a hatékonyságot nem vizsgálják évente. Teljesen felesleges megnézni, hogy a tavalyi ellen mennyire védett a lakosság, mert minden évben változik a vírus és teljesen más, vagy részben új vírus jelenik meg - mondta Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ fõigazgatója.

Aki viszont mégis kíváncsi, az pénzért elvégeztetheti a vérvizsgálatot. Utoljára a kilencvenes években mérték fel, hogy az emberek mennyire védettek az oltásokkal megelõzhetõ betegségektõl. Akkor kimutatták, hogy ezek a vakcinák hatásosak. Mivel most világjárványra számítanak, 5000 embernél megint végeznek ilyen laborvizsgálatot. Az esetleges mellékhatásokat minden háziorvos figyeli, és jelenti a tisztiorvosi szolgálatnak. A védõoltás megkapása után 8 nap és két hét közötti idõ kell ahhoz, hogy a védettség kialakuljon - mondta Falus Ferenc, országos tisztifõorvos.

A fõvárosban már több rendelõben ott az oltóanyag, van, ahol már használják is. Vidéken csütörtöktõl vehetik át a háziorvosok. Akik veszélyeztetettek, ezért ingyen kapják a vakcinát, azoktól a beadásért sem kérhetnek pénzt. De aki majd a patikában szerzi be, annak a beoltásért legfeljebb 1800 forintot számíthat fel az orvos. Az oltás díjáról mindig elõre kell tájékoztatni az embereket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!