2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Mi lesz a gyermekétkezési támogatással 2010-ben?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-08 17:06:06
A kormány támogatja az MSZP-frakció javaslatát, hogy maradjon meg a gyermekétkezési támogatás jelenlegi rendszere...

A fejenként 65 ezer forint normatív összeget jövõre is megkapják az intézmények - jelentette be a kormány szerdai döntését Budai Bernadett szóvivõ.

18.00: Szollár Domokos kormányszóvivõ késõbb jelezte, hogy a számok rosszul hangzottak el a tájékoztatón. Helyesen: A kornánydöntés értelmében 200 ezernél több gyerek kap változatlanul ingyenes, 169 ezer pedig kedvezményes étkezést, az összesen 369 ezer gyermek után az intézmények megkapják a havi 65 ezer forint normatív támogatást - mondta a kormányszóvivõ.

A támogatás megtartásának fedezetét nagyrészt átcsoportosítással, illetve a költségvetés tartalékának terhére teremtik elõ. A rendelkezésre állási támogatásból (rát) kiesõk számára jövõre több képzési és foglalkoztatást segítõ programot indítanak. A kormány egyetért az MSZP-frakció javaslatával, hogy ne csökkentsék a rászoruló gyerekek ingyenes vagy kedvezményes étkeztetését. A kormány szerdán úgy döntött, hogy mégsem lesz pályázati rendszer a támogatásokhoz, 2010-ben marad a jelenlegi normatíva - mondta Budai Bernadett. Az eredeti költségvetési tervezet szerint egyharmadára csökkent volna a támogatás.

A kornánydöntés értelmében 200 ezernél több gyerek kap változatlanul ingyenes, 369 ezer pedig kedvezményes étkezést, az összesen 573 ezer gyermek után az intézmények megkapják a havi 65 ezer forint normatív támogatást - mondta a kormányszóvivõ. Sõt, már a hetedik osztályos tanulók is kaphatnak támogatást. A Független Hírügynökség kérdésére a szóvivõ elmondta: a rendszer fenntartásának fedezetét a költségvetésen belüli átcsoportosítással, illetve a tartalékból teremtik elõ.

A rendelkezésre állási támogatás (rát) ügyében is döntött a kormány. A tervek szerint azokban a családokban, amelyekben ketten vagy többen kapnak rát-ot, ott 2010-tõl csak egy személynek jár a támogatás. Annak érdekében azonban, hogy senki ne maradjon jövedelem nélkül, különbözõ képzési és foglalkoztatást segítõ programokat indítanak, uniós forrás megemelésével - közölte Budai Bernadett. Az egyik ilyen az új Út a munka világába elnevezésû program.

A rát-ot azok kapnak, akik aktív korú tartós munkanélküliek, de semmilyen közmunkába, képzésbe nem tudják bevonni õket. A rát összege havi 28 500 forint. A kormány azt szeretné, ha - a meglévõ különféle segélyek megtartásával - a bõvülõ foglalkoztatási formákba bevonhatók lennének az érintettek, olyanokba, amelyekben legalább a minimálbérnek megfelelõ támogatást kaphatnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!