2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Influenza - tüdõgyulladásokra és zsúfolt kórházakra kell készülniForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-20 15:41:51
Az egészséges felnõtteknél kialakuló súlyos esetekben általában a tünetek jelentkezése utáni harmadik napon következik be az erõs állapotromlás.

Súlyos tüdõgyulladásokra és túlzsúfolt kórházakra kell felkészülniük a világjárványos influenza miatt az északi félteke országainak, hívták fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet szakemberei a hét végén egy washingtoni konferencián.

A háromnapos értekezleten a déli félteke most véget ért influenzaszezonjának tapasztalatait ismertették. "A világjárványos influenza gyakrabban okoz súlyos tüdõgyulladást, mint a szezonális influenza" - közölte újságírókkal magyar idõ szerint szombaton Sindo Nikki, a WHO szakértõje.

"Ez a vírus valójában az alsó légutat kedveli, vagyis gyakrabban okoz vírusos tüdõgyulladást, mint a szezonális influenza" - fogalmazott a WHO-szakértõ.

"Arra kell számítanunk, hogy a most kezdõdõ influenzaszezonban több lesz a súlyos megbetegedés és a kórházi kezelést igénylõ eset" - tette hozzá Sindo.

A súlyos esetek mintegy 30 százalékában társul a vírushoz bakteriális felülfertõzés, közölte.

Sindo kiemelte, hogy az antivirális készítmények idõben való bevetése csökkentheti a súlyos esetek számát. A Tamiflu és a Relenza megbízható a világjárványos influenza kezelésében, tette hozzá a szakértõ.

A WHO képviselõje felhívta a figyelmet, hogy az orvosok néha hajlamosak várni a kezelés megkezdésével, amíg a laboratóriumi elemzés meg nem erõsíti az új vírus jelenlétét. "Ez sajnálatos késedelmet okoz a kezelésben". Az orvosoknak a járványtani információk és a beteg megfigyelése alapján kell dönteniük - tette hozzá.

Az egészséges felnõtteknél kialakuló súlyos esetekben általában a tünetek jelentkezése utáni harmadik napon következik be az erõs állapotromlás, hívta fel a figyelmet Sindo.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!