2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Abu-Dzabiban ér véget a 2009-es Formula-1-es szezon.Forrás: SportKlub
Utolsó módosítás: 2009-10-26 17:59:14
Jenson Button a Brazil Nagydíjon, az ötödik helyen célba érve megnyerte a 2009-es Formula-1-es világbajnokságot. Az egyéni világbajnoki cím mellett a Brawn bezsebelte a konstruktõri címet is.

Szegény Abu Dzabi Nagydíj-szervezõk. Az évad utolsó futama már tétnélküli lesz.

A Brazil Nagydíj hétvégéjére kitûzött határidõ lejártát követõen a Red Bull Racing várhatóan az Abu Dzabiban megrendezendõ idényfináléig véglegesíti választását a 2010-re vonatkozó motorszállítóval kapcsolatban. Sebastian Vettel elmondta, hogy miután Brazíliában minden esélyét elvesztette a világbajnoki cím megszerzésére, már nem törõdik azzal se, hogy az összesítésben megszerezze a második pozíciót. Bár Vettel az összesített pontállásban Rubens Barrichello elé tudott kerülni, a 22 éves versenyzõ bevallotta, hogy mivel már nem lehet bajnok, így a helyezésével sem foglalkozik.

- A második az elsõ vesztes - magyarázta Vettel. - Ennek ellenére mindent meg fogok tenni Abu Dhabiban. Nyilvánvalóan a gyõzelem a cél, mivel nyerõképes autónk van.

Lewis Hamilton célként tûzte maga elé, hogy megnyeri az évadzáró futamot Abu Dzabiban, ahol - a brit véleménye szerint - a McLaren erõs lesz. - Minden jel arra mutat, hogy Abu Dzabi egy újabb, számunkra erõs pálya lesz - számos lassú kanyarral rendelkezik, melyek hosszú egyenesekbe tartanak, ahol a KERS nagyon elõnyös - magyarázta Hamilton.

A BMW Motorsport november 1-én int búcsút a Formula-1-es bajnokságnak, miután a gyártó vezetõsége a nyár folyamán úgy határozott, hogy más projektekre összpontosítanak. A csapat célja az lesz Abu Dzabiban, hogy megszerezzék a hatodik helyet a konstruktõrök versenyében. Ehhez három ponttal többet kell szerezniük, mint a Williams versenyzõinek.

A ralivilágbajnokság sztárja, Sebastien Loeb nem áll rajthoz a Formula-1 versenyén, Abu Dzabiban. A harmincöt esztendõs klasszis télen tesztelte a Red Bull versenygépét, majd néhány héttel ezelõtt egy GP2-es teszten is részt vett, azonban a francia Europe 1 értesülései szerint túl kockázatosnak tartja a vendégszereplést tesztelések nélkül, így lemondta az eseményt. A francia pilóta a tervek szerint a Jaime Alguersuari Toro Rosso autóját vezethette volna, így a spanyol újonc újabb lehetõséget kap a bizonyításra.

Jean Todt, a Ferrari csapat korábbi vezetõje nyerte az FIA elnökválasztását, melyben egyetlen ellenfele, a korábbi rallybajnok Ari Vatanen volt. A párizsi választáson komoly elõnnyel sikerült megszereznie a vezetõi pozíciót Todtnak, aki a múltban jó készségeinek köszönhetõen több ízben is sikerre vezette az irányítása alá került gárdákat. A Ferrari korábbi csapatfõnöke váltja tehát Max Mosleyt az FIA elnöki posztján, aki a választási kampány elejétõl fogva hangoztatta, hogy Todtot szeretné utódjaként látni.

Ilyen elõjelekkel készülnek tehát a csapatok a szezonzáró versenyre.


Az Abu-Dzabi Nagydíj idõmérõ edzését élõben láthatják október 31-én szombaton 13.40-tõl az RTL Klubon és 22 órától felvételrõl a SportKlubon.

Az Abu-Dzabiban rendezendõ futamot másnap, november 1-jén vasárnap élõben közvetíti az RTL Klub 13.30-tól. A SportKlubon 18.15-tõl felvételrõl látható az Abu-Dzabi Nagydíj.

 

 

Button és a Brawn a világbajnok!

 

Jenson Button a Brazil Nagydíjon, az ötödik helyen célba érve megnyerte a 2009-es Formula-1-es világbajnokságot. Az egyéni világbajnoki cím mellett a Brawn bezsebelte a konstruktõri címet is. A futamot Mark Webber nyerte Robert Kubica és Lewis Hamilton elõtt.

Sorozatban harmadszor döntött a világbajnoki címrõl a Brazil Nagydíj. 2007-ben Kimi Räikkönen, tavaly Lewis Hamilton ünnepelhetett, idén pedig az összetettben 14 pontos elõnnyel vezetõ Jenson Button lett a Formula-1 bajnoka.


A Brawn GP brit pilótája a 14. helyrõl indult a futamon, szenzációs versenyzéssel ötödik lett, míg legnagyobb vetélytársa és csapattársa, Rubens Barrichello a hajrában defektet kapott, Hamilton megelõzte, kereket kellett cserélnie, az élrõl a nyolcadik pozícióba csúszott vissza. A pontversenyben harmadik Sebastian Vettel a 15. helyrõl kezdett, miután Vitantonio Liuzzit váltócsere miatt a mezõny végére sorolták, végül a negyedik helyen zárt.


Button 89 pontjával, hat futamgyõzelmével behozhatatlan elõnyre tett szert, Vettel másodiknak jött föl, 74 ponttal, Barrichellónak 72 van. Az utolsó futamot két hét múlva új pályán, Abu-Dzabiban rendezik.


Brazil Nagydíj, végeredmény


1. Mark Webber (Red Bull Racing) 01:32:23.081

2. Kubica (BMW Sauber) +07.626 másodperc

3. Hamilton (McLaren) +18.94 mp

4. Vettel (Red Bull Racing) +19.652

5. Button (Brawn) +29.005

6. Räikkönen (Ferrari) +33.340

7. Buemi (Toro Rosso) +35.991

8. Barrichello (Brawn) +45.454

9. Kovalainen (McLaren) +48.499

10. Kobajasi (Toyota) +01:03.324

11. Fisichella (Ferrari) +01:10.665

12. Liuzzi (Force India) +01:11.388

13. Grosjean (Renault) + 1 kör

14. Alguersuari (Toro Rosso) + 1 kör

A vb állása


pilóták

1. Button – már világbajnok 89 pont

2. Vettel 74

3. Barrichello 72

konstruktõrök


1. Brawn-Mercedes - már világbajnok 161

2. Red Bull-Renault 135,5

3. McLaren-Mercedes 71

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!