2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Érdemes-e H1N1-tesztet csináltatni?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-13 13:05:46
Aki már átesett a H1N1 fertõzésen, annak sem árt az oltás, mert az csak megerõsíti a védettségét.

5 ezer forintba kerül a vizsgálat.

 

Ezt az országos tisztifõorvos mondta azért, mert egyre többen csináltatnak H1N1-tesztet, hogy kiderüljön, átestek-e a fertõzésen. A vizsgálatért fizetni kell, ingyen csak azoknak végzik el, akik kórházba kerültek az influenza miatt, vagy az orvosuk valamiért fontosnak tartja.

Orr- és garatminta. Ezekbõl mutatják ki a H1N1 fertõzést - országszerte hét laboratóriumban. Bárkinek, aki kíváncsi rá, hogy H1N1 fertõzött-e.

A vírust a betegség ideje alatt és utána még néhány napig tudják kimutatni a szervezetben, azt tudják megmondani, hogy most fertõzött-e, azt hogy hónapokkal ezelõtt átesett-e, azt nem.

Az eredmény néhány óra alatt megvan, de a vizsgálat nem olcsó, 5 ezer forintba kerül.
Nyáron még csak naponta egy-két ember végeztette el a vizsgálatot, most tízszer annyian.

„Az elmúlt napokban a környezõ országok miatt több tízre, 30-50-re növekedett a számuk” – mondta Dr. Bezzegh Attila, a Cordon Laboratóriumi Hálózat orvos igazgatója.

Ma már ugyanis nem végzik el mindenkinél a tesztet, ha gyanús, hogy H1N1-gyel fertõzött.

A tisztiorvosi szolgálatnak 1400 orvos jelenti az influenzaszerû megbetegedéseket. Mintát csak 168 helyen vesznek, ebbõl következtetnek arra, hogy mennyien kaphatták el a vírust az országban. Annak is ingyen végzik el a tesztet, aki kórházba kerül influenzaszerû tünetekkel, vagy az orvosa valamiért fontosnak tartja.

A tisztifõorvos szerint másoknak nem is érdemes elvégeztetniük a tesztet, mert aki már átesett a betegségen, annak sem árt az oltás.

„Ha valaki már átesett a betegségen, egy ráoltás semmit nem ront a helyzeten, hanem inkább javít” – mondta Falus Ferenc országos tisztifõorvos.

A legfrissebb adatok szerint eddig 600 ezren kapták meg a H1N1 elleni oltást, ahhoz hogy el lehessen kerülni az országos járványt, ennek a tízszeresére van szükség.

 

 

Megugrott az influenzások száma

Harminc százalékkal többen, a becslések szerint tizenhatezer-hétszázan fordultak influenzás panaszokkal orvoshoz november 2. és 8. között a korábbi héthez képest Magyarországon, derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentésébõl.

Huszonnyolc új esetben igazolták a H1N1 vírus jelenlétét, tíz embert ápoltak kórházban, és ketten – egy 73 éves Csongrád megyei román állampolgár és egy 55 éves Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakos – feltételezhetõen az új influenza következtében haltak meg. Ha ez bebizonyosodik, hétre emelkedik a magyarországi áldozatok száma.

Az OEK jelentése szerint a betegek 56 százalékát a közép-magyarországi régióban regisztrálták, ezenkívül még Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt nagy az orvoshoz fordulók aránya: ezer ember közül 188-an voltak betegek.

 


Többnyire fiatalok kapják el

A fertõzöttek csaknem negyede (24,9 százaléka) 0–14 éves gyermek, 43 százaléka 15–34 éves fiatal felnõtt volt, a 35–59 évesek aránya 24,6 százalék, a hatvan éven felülieké 7,5 százalék volt.

A laboratóriumilag igazoltan huszonnyolc új influenzás beteg közül három gyermek, huszonöt felnõtt volt. A heti influenza A(H1N1)v pozitív esetek: Budapesten (12), Baranya (3), Borsod-Abaúj-Zemplén (1), Csongrád (2), Gyõr-Moson-Sopron (3), Heves (1), Jász-Nagykun-Szolnok (1), Komárom-Esztergom (2), Pest (2) és Tolna (1) megyében fordultak elõ.

 


347 igazolt eset

Az OEK összegzése alapján a 45. héten megerõsített huszonnyolc új esettel együtt május óta eddig 347 ferõzésnél igazolták a H1N1 vírust. A 347 beteg közül 78 szorult kórházi ápolásra, és eddig öten haltak meg bizonyítottan a pandémiás influenza következtében.

A múlt héten még csökkenésrõl számolt be Molnár Kornélia helyettes tiszti fõorvos. Azt mondta. hogy Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy alacsony az influenzaaktivitás, és ha szerencsénk van, ez így is marad.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!