2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
H1N1 oltóközpontok állnak felForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-18 12:25:22
E hét végéig 31, jövõ hét végéig 200 oltóközpont áll fel hazánkban,...

ahol a lakosság a jelenleginél egyszerûbb módon kaphatja meg az újinfluenza ellen védõoltást.

 

Ezt jelentette be Székely Tamás a kormányzati koordinációs bizottság keddi rendkívüli ülése után, amelyet azért hívtak össze, mert az újinfluenzás megbetegedések száma a héten valószínûleg eléri a járványküszöböt. Az egészségügyi miniszter közölte, hogy a péntekig felálló 31 oltóközpont még csak teszt-üzemmódban mûködik majd, a jövõ hét végéig felálló 200 központban, amelyeket kórházakban, nagyobb szakrendelõkben és az ÁNTSZ 21 oltóhelyén szerveznek meg, már "élesben" történik az oltás.

Az egészségügyi miniszter felhívta arra is a figyelmet, hogy ezeket az oltóközpontokat azok számára rendezik be, akiknek nem jár a térítésmentes vakcina, így az oltóközpontokban egyszerûbben, de pénzért vehetik fel az oltás. Az oltóanyagért 1930 forintot, az oltás beadásáért pedig maximum ugyanekkora összeget kérhetnek az orvosok.

 

 

Járványtól tartanak Földesen


„Ha Magyarországon még nem lenne H1N1, megérteném az aláírásgyûjtést, de van.”

Annyira tartanak a földesiek az új influenza járványtól, hogy néhány héttel a település egyik leghíresebb rendezvénye, az V. Kárpát-medencei Võfélytalálkozó elõtt aláírásgyûjtésbe kezdtek, hogy megakadályozzák. A Napló információi szerint a helyi boltokban várják a kezdeményezés ötletgazdái, a helyi szülõk a szignókat. Úgy tudjuk eddig közel ezer aláírást gyûjtöttek, mint mondják (kérték nevüket ne írjuk le) nem a rendezvény ellen, hanem a gyermekeik egészsége érdekében.

– A Karácsony Sándor mûvelõdési központban rendezik meg a võfélytalálkozót, ahol lesznek kárpátaljaiak és Romániából érkezõ vendégek is, ott pedig köztudottan járvány van. Féltjük a gyerekeinket, ezért szeretnénk, ha elmaradta a rendezvény – mondta egyikük.

Túlzás

– Bár hallottam az aláírásgyûjtésrõl, de hivatalosan még nem kerestek meg ezzel kapcsolatban – válaszolta a Napló érdeklõdésére Jeneiné Egri Izabella, Földes polgármestere, megjegyezve: mindettõl függetlenül kikértük Kohut Zsuzsa, az ÁNTSZ Hajdú-Bihar megyei járványügyi osztály vezetõjének véleményét.

– Azt tanácsolta, hogy a meghívón külön tüntessük fel, hogy aki lázas, beteg az inkább ne jöjjön. Mi ehhez igazodva küldtük el a leveleket – folytatta. Elmondta megérti a aggodalmakat, de nem szabad túlozni. Érzékeltette, hogy mennyi munka és pénz fekszik egy ekkora rendezvény megszervezésében, melyet nem szeretnének indokolatlan szülõi félelmek miatt lefújni.

– Tudok a problémáról, de egyelõre csak azt mondhatom, hogy nincs járvány a megyében, s nem kellene elõre riadalmat kelteni – reagált Kohut Zsuzsa, megjegyezve: én értem az aggodalmakat, de ilyen alapon akkor ne menjenek az emberek bevásárlóközpontba, vagy ne használjanak tömegközlekedést se, hiszen ott is ugyanolyan eséllyel kaphatják el az influenzát. Elmondta, egy ilyen rendezvényen, ha megfelelõek a higiénés feltételek, kicsi a cseppfertõzés veszélye. Lehel Ferenc, az ÁNTSZ Püspökladányi kistérségének tisztifõorvosa – aki tõlünk értesült a földesi eseményekrõl – úgy fogalmazott: ha Magyarországon még nem lenne H1N1, megérteném az aláírásgyûjtést, de van.

F.Á.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!