2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Almaáttörés a pálinka frontjánForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-21 10:44:44
A jonatánalma-pálinka lett a XVI. gyulai pálinkafesztivál gyõztese.

A tuzséri pálinka-manufaktúra jonatánalma-pálinkája lett a IV. pálinka-világkupa gyõztese. A versenyre több mint ötszáz pálinkát neveztek be, Magyarország mellett Örményországból, Romániából, Szerbiából, Abháziából és Szlovákiából is érkeztek minták.

Megismételve a három évvel ezelõtti hasonló sikert – amikor a vilmoskörte pálinkájuk hódította el az ebben az ágaztaban idehaza elérhetõ legrangosabb címet -, immár másodszor nyerte el a Magyarország legjobb pálinkája oklevelet a Tuzséri Pálinka Manufaktúra. Az utóbbi években sikert sikerre halmozó kereskedelmi fõzdét üzemeltetõ Gyümölcspárlat Bt. tulajdonosa, Komáromi János szombaton Gyulán – a szatmár-beregi lovagtársaival is osztozva az örömben – vette át az elismerést.

- A magyar almatermesztés õshazájban, Tuzséron mûködik a fõzdénk, így érthetõen fontos számunkra, hogy az almának próbáljuk megteremteni mi is a nimbuszát – nyilatkozta közvetlenül a díj átvételét követõ magyar himnusz elhangzása után Komáromi János. – Egy ideje már nagyon sok almafajtával próbálkozunk, s végre most elõször nekünk sikerült ilyen komoly eredményt elérni pálinka fronton ezzel a gyümölccsel. Volt egy egy másik titkos ászunk is: szerintem a Revena fajta almából készült párlatunk is olyan különleges, hogy akár az is elérhette volna a “testvére” sikerét. Egyébként a legújabb termékeinkkel, az érlelt sorozatainkkal és az almákkal jöttünk erre a gyulai versenyre, mert a többi pálinkánkat már megmérettettük a közelmúlt nagy versenyein. Úgy gondoljuk, hogy egy megítélés elegendõ az egyes termékünkrõl, most az újdonságainkon a sor – tette hozzá Komáromi János, aki a többi benevezett pálinkáikért érmek “garmadáját” vehett még át a Tuzséri Pálinka Manufaktúra képviseletében.

Így azután nem volt kétséges, hogy a magyarországi fõzdék összetett versenyét is a tuzséri pálinka-manufaktúra nyerte. A második helyen a Mátyás Pálinkaház, a harmadikon a Bolyhos és Fiai Bt. végzett.

Bár a világkupa verseny hivatalos eredménylistájára még várnunk kell, annyit a szemtanúkra alapozva már most elmondhatunk, hogy a megyénkbõl is szép számmal benevezett minták gazdái számos érmet gyûjtöttek be a szombat délutáni eredményhirdetésen Gyulán.

A minden áprilisban már megszokott gyulai pálinka-show 2000-ben kezdõdött az I. Kisüsti Pálinka Fesztivál meghirdetésével, s ez a rendezvény is hozzájárul, hogy mára a pálinka egyik nemzeti jelkép-termékünk lett. Kincs, amire vigyázunk itt, ebben a megyében is, ahol a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend idén már a XII. Szilvanap megrendezésére készül székhelyén, a szilva- és a többi földrajzi eredetvédett gyümölcspálinkáink hazájában, Tarpán.
A legjobb külföldiek

A szakmai zsûri a külföldi nevezõk körében Románia legjobb párlatának Dezsõ Tibor és Füstös Imre muskotály szõlõ borpárlatát tartotta, Szerbia legjobb gyümölcspárlata a Dibonis Distillery ágyas almája lett, Karol Alaxa pedig a Szlovákia legeredményesebb versenyzõje címet érdemelte ki.

képalá: A tuzsériak Jonatánja lett idén Magyarország legjobb pálinkája, örül is a tulajdonos, Komáromi János(középen) a sikernek két lovagtársával – dr Cservenyék László(balról) és Csobolya Attila (jobbról) – együtt

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!