2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Már négy halottja van a vonatbalesetnekForrás: origo
Utolsó módosítás: 2008-10-06 16:53:14
Súlyos vonatbaleset történt Monorierdõnél, 26 sérült van, többük állapota életveszélyes. Az Országos Mentõszolgálat szerint eddig négyen haltak meg, de elképzelhetõ, hogy további áldozatokra is bukkannak a roncsok között. Két vonat ütközött össze, egy InterCityre szaladt rá hátulról nagy sebességgel egy személyvonat. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint az ütközés ereje ledobta a sínrõl az IC-t. Az egyik vonat utasa csak az óriási csattanásra emlékszik.

Két vonat ütközött össze Pest megyében Monorierdõnél. A súlyos balesetnek 26 sérültje és eddig négy halálos áldozata van. Gyõrfi Pál, az Országos Mentõszolgálat (OMSZ) szóvivõje a helyszínen közölte: még mindig tart a mûszaki mentés, az egyik összepréselõdött vasúti kocsiból további áldozatok is elõkerülhetnek, a sérültek száma azonban végleges.

Gyõrfi szerint a legtöbb sérülés az Intercity összeroncsolódott utolsó kocsijában történt, de a személyvonaton utazók közül is többen megsérültek. A két egymásba tolódott kocsi egy szakaszához még mindig nem fértek hozzá. A helyszínen egy férfi és két nõ vesztette életét, négy életveszélyes sérültet helikopterrel szállítottak kórházba, további négy súlyos és tizenkilenc könnyû sérültet szintén kórházba vittek. Az egyik sérült az elszállítás után, a Merényi Gusztáv Kórházban halt bele sérüléseibe.

A baleset a Budapest-Cegléd vasútvonalon, Monorierdõ és Pilis között történt 10 óra 20 perckor, mondta Sigulinszky Tibor, a MÁV szóvivõje. Egy elöl haladó, Nyíregyháza felõl Budapestre tartó Hajdú InterCity-vonat végére szaladt rá nagy sebességgel a Ceglédrõl ugyancsak Budapestre tartó személyvonat. Megsérült az IC-szerelvény utolsó kocsija, illetve a vele azonos irányban közlekedõ személyvonat elsõ két kocsija. Az ütközés nem okozott tüzet, de "a baleset mértéke így is elég nagy" - mondta a szóvivõ. Tudósítónknak szemtanúk azt mondták: az IC azért állt meg Monorierdõ állomás elõtt, mert tilos jelzést kapott, ekkor szaladt bele hátulról a személyvonat. Az IC-nek a MÁV menetrendje szerint nem kellett volna megállnia Monorierdõn.

Egy fiatal fiú, aki a személyvonaton utazott, úgy emlékezett, hogy viszonylag nagy sebességgel haladt a vonat. Az utasok hirtelen egy hatalmas csattanást hallottak, és mindannyian a földre zuhantak. Ahogy leszálltak a vonatról, azt látták, hogy a személyvonat motorkocsija leszakadt a szerelvényrõl, és belefúródott az IC-be - mondta a fiú az [origo] tudósítójának. Juhász Sándor, Monorierdõ polgármestere azt mondta, hogy szemtanúk szerint a karambolozó személyvonat vezérkocsijának vezetõje - látva az elkerülhetetlen katasztrófát - hátraszaladt a kocsiban, miután észlelte, hogy õ már nem tud segíteni.

Az InterCity hátsó kocsija erõsen összeroncsolódott, a személyvonat belefúródó eleje gyakorlatilag eltûnt az InterCity hátsó vagonjában - jelentette az [origo] tudósítója a helyszínrõl. Az IC mozdonya a Monorierdõ végét jelzõ táblánál állt meg, de a vonatot az ütközés ereje ledobta a sínrõl. A mentést végzõ tûzoltók létrával másztak be az egyik vagon ablakán. A tûzoltók a sérülteket az ablakokon keresztül mentik ki, és összegyûjtik az utasok táskáit, értékeit. Idõközben a MÁV darus kocsija is a helyszínre érkezett, hogy az egymásba csúszott két kocsi szétválasztásában segédkezzen.

A balesetet vélhetõen a biztosítóberendezés meghibásodása okozhatta - mondta Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivõje az MTI-nek. Ha valóban ez volt a baj, akkor azt is meg kell vizsgálni, hogy nem kábellopás okozta-e a hibát - tette hozzá a szóvivõ. A rendõrség a történtek miatt a rendõrség vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt eljárást indított.

A mentõk nagy erõkkel - tucatnyi mentõautóval és három mentõhelikopterrel - vonultak a helyszínre - közölte az [origo]-val az OMSZ. A mentõk tájékoztatása szerint a sérülteket az Állami Egészségügyi Központba (ÁEK), a Merényi és  a ceglédi kórházba szállítják. A helyszínre tartó tudósítónk Pest felé tartó mentõautókat, illetve Monorierdõ felé tartó motoros mentõket, rendõrautókat látott.

A baleset után a könnyebb sérülteket a polgármesteri hivatalban szállásolták el. A személyvonatnak azokat a - többségében helybeli - utasait, akik nem sérültek meg, rokonok, ismerõsök már elszállították a helyszínrõl - mondta a polgármesteri hivatal munkatársa. A mentõautók és a helikopterek folyamatosan szállítják el a sérülteket. Azoknak az utasoknak, akik viszonylag könnyebben sérültek meg, rendõrök nyújtanak elsõsegélyt, illetve kísérik õket a közelben tartózkodó tucatnyi mentõautóhoz.

Nyolc tûzoltóautó és harminc tûzoltó is dolgozik a baleset helyszínén a mentésnél - közölte Dobson Tibor, a katasztrófavédõk szóvivõje. A tûzoltók mûszaki mentést végeznek. Tájékoztatása szerint keresik a kocsi fekete dobozát is, amelybõl a késõbbi vizsgálat során következtetéseket lehet majd levonni a baleset körülményeirõl.

A szóvivõ azt is elmondta, hogy a mûszaki mentési munkálatok feltehetõen a késõ esti órákig is eltartanak, s valószínûleg a vonalon még kedden sem áll helyre a közlekedés. A sérültek, illetve a halottak listáját a délután folyamán állítják össze, hogy a helyszínre érkezõ, aggód hozzátartozók tömegét tájékoztatni tudják.

A baleset miatt a közlekedés mindkét vágányon szünetel, a síneket mielõbb igyekeznek járhatóvá tenni a vasúttársaság munkatársai - mondta a MÁV szóvivõje. A baleset helyszíne mögött már áll egy InterCity, amely nem tud tovább haladni. A MÁV kommunikációs igazgatóságának közlése szerint a Budapest-Cegléd vasútvonalon a baleset  miatt jelentõs korlátozásokra, késésekre és járatkimaradásokra kell számítani. A szakemberek a helyszínen nagy erõkkel végzik a mentést. A baleset körülményeit a rendõrség a MÁV szakembereinek bevonásával vizsgálja. A Közlekedésbiztonsági Szervezet független szakmai vizsgálatot folytat.

A baleset miatt Monor és Pilis között nem járnak a vonatok, az IC vonatok kerülõ útvonalon, Újszász érintésével közlekednek. Nyíregyháza-Debrecen felõl a távolsági vonatok csak Szolnokig járnak, onnan átszállással utazhatnak az utasok Monor, illetve Újszász felé. Budapest-Nyugati és Monor között 30 percenként, minden óra 5-kor és 35-kor indulnak vonatok, Monor és Albertirsa között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!