2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Téli közlekedési tippek autósoknakForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-21 10:15:43
A gépkocsikat fel kell készíteni az évszakkal járó változásokra. A hidegben és a havas, jeges úton csak téli gumival biztonságos a közlekedés.

A hidegben kaucsukká váló nyári gumi már nem tapad!

Az út –és látási viszonyoknak megfelelõen körültekintõbben, lassabban vezessünk (ilyenkor a téli gumival sem szabad a nyáron megszokott tempóban és stílusban vezetni)! Számítani kell arra, hogy az autó megcsúszik, megnõ a féktávolság!

Ha útra kelünk, tanácsos „teletankolni”, az ablakmosót fagyállóval feltölteni, az akkumulátor kapacitását leellenõrizni, hóláncot, hólapátot vinni, inni –és ennivalóról, meleg ruházatról, meleg takaróról gondoskodni, hóban történõ elakadáskor, hosszabb úton ezek jó szolgálatot tehetnek. A mobil telefont is vigyük magunkkal. Ajánlatos a rádiók közlekedési információs adásait hallgatni.

A csúszós utak, a hóesés a közúton a gyalogosokra is jelenthet veszélyt. Nekik is csúszik az út, az eleséstõl, a csúszástól való félelem elterelik a  figyelmet, kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevõire. A jármûvek fékezéskor megcsúszhatnak, nehezebben tudnak megállni. Ilyenkor a jármûvezetõknek is fokozott óvatossággal kell  a gyalogosokra figyelni, bizonyos esetekben áthaladásukat segíteni kell.   

Sokéves tapasztalat, hogy a megváltozott körülmények (hó, esõ, hideg) miatt megnõ a balesetek száma, és megnõ a tragédiák száma is. Elõzzük meg a bajt! Tegyünk meg mindent közlekedésbiztonságunk érdekében!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!