2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Kevesebb lesz a fûtésszámlaForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-01-06 18:53:37
Hivatalosan csak január 15-ödike után derül ki, hogy az Európai Unió hozzájárul-e a magyar kormány áfacsökkentéséhez a távhõszolgáltatásban, ám ennek ellenére a DH Zrt. az eddigi 18 helyet az 5 százalékos kulcsot alkalmazza a januári számlákban.

– jelentette be kedden Kósa Lajos polgármester.

 

Kijavítják a kormány bakiját

 

Már januárban kisebb összegû számlát kapnak a távhõszolgáltatótól a debreceni fogyasztók.

Egyben ismertette a bejelentés okát, miszerint a tervezett áfacsökkentést késve jelezte Brüsszelnek a kormány, ezért az nem léphetett hatályba év eléjétõl, ugyanakkor a számlákat a szolgáltatók – Budapest kivételével – mindenhol a hónap elején küldik ki.

Debrecenben is a napokban kapják meg a fogyasztók, akiknek az önkormányzat beleegyezésével a szolgáltató megelõlegzi a két kulcs közötti különbözetet, amennyiben mégis maradna a 18 százalékos kulcs.

A hõszolgáltató vezérigazgatója, Csonka Tibor hozzátette, az áfakulcsok közti különbségbõl adódó mintegy 100 millió forintot a szolgáltató a februári számlákra terheli, ha az unió elutasítaná a csökkentést. Mindez összesen 31 ezer lakossági és 2 ezer egyéb fogyasztót érint a városban.

Ahhoz az uniónak is rá kell bólintania, hogy egy ország áfacsökkentést hajthasson végre. Az engedélyezéshez 90 nap áll rendelkezésére, így legalább ennyivel a bevezetés elõtt el kell juttatni Brüsszelbe a kérelmet.

Ebben késlekedett már kétszer a magyar kormány, s ezzel egy hónappal eltolódott az alacsonyabb áfakulcs alkalmazhatósága a távhõszolgáltatásban.

Az érthetetlen bakikról élesebben fogalmazva beszélt Kósa Lajos polgármester keddi sajtótájékoztatóján, hozzátéve a kabinet még a saját hibáiból sem képes tanulni, de a szolgáltató az önkormányzat beleegyezésével kijavítja a hibát az alacsonyabb kulcs alkalmazásával.

Véleménye szerint egyébként kevés az esélye az elutasításnak, mert a gyakorlatban az unió a korábbi mérséklési igényre sem adott választ, amit beleegyezésnek lehetett tekinteni.

A törvényes határidõt – ebben az esetben január 15 – azonban be kell tartani, viszont számlázni meg a hónap elsõ hetében szokott a hõszolgáltató, ezért vállalja a csökkentés kockázatát a szolgáltató, és elõlegzi meg a különbözetet a fogyasztóknak.

Csonka Tibor a DH Zrt. vezérigazgatója elmondta, hasonlóan döntöttek Nyíregyházán és Pécset is.

A mintegy 100 milliós különbözet 60 – 40 százalékban oszlik meg a debreceni lakossági és nem lakossági fogyasztók között, akiknek a 18 százalékos áfakulcsú februári számlájukon ez az összeg is szerepelni fog, amennyiben az unió mégsem adná áldását a csökkentésre.

Az 5 százalékos kulcs bevezetésével egy átlagos lakás 30 ezer forintos számlája mintegy 4 ezer forinttal mérséklõdne.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!