2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Romániába viszik az amerikai rakétapajzsotForrás: Index
Utolsó módosítás: 2010-02-04 19:31:12
Traian Basescu román államfõ bejelentette, hogy az amerikai rakétapajzs egyes részeit Romániába viszik. 2015-tõl telepítenének elfogórakétákat és radarokat, de ezt még a bukaresti parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Az Egyesült Államok felkérte Romániát, hogy vegyen részt a rakétavédelmi tervében, jelentette be csütörtökön Traian Basescu. A román államfõ szerint a rakétavédelmi pajzs egyes elemei Románia területén helyezkednek majd el.A román Legfelsõbb Védelmi Tanács csütörtökön ülésezett, ahol rábólintottak a felkérésre.

 

A bejelentés szerint Románia területére elfogórakétákat és radarokat telepítenének 2015-tõl kezdve. A következõ idõszakban kétoldalú egyeztetések következnek a felek között a szükséges egyezmények megkötéséért, ezeket majd a bukaresti parlamentnek is jóvá kell hagynia. Basescu csütörtöki bejelentése megfigyelõk szerint váratlan volt.

Barack Obama 2009. szeptemberében módosította elõdjének, George Bushnak az amerikai rakétavédelmi rendszer kelet-európai kiterjesztésére vonatkozó tervét, amely Csehországba egy radarállomás, Lengyelországba pedig elfogórakéták telepítését irányozta elõ.

Obama új elképzelése szerint szárazföldi és tengeri kilövõállásokról indítandó elfogórakétákat telepítenének a Perzsa-öbölbe és a környezõ országokba, hogy védelmet nyújtsanak az "egyre súlyosabb iráni rakétaveszély" ellen.

Basescu hangsúlyozta: a rakétavédelmi pajzs kiterjesztése nem Oroszország ellen irányul.  Az amerikai rakétavédelmi rendszer kelet-európai kiterjesztése felbosszantotta az egykori hidegháborús ellenfél Oroszországot, amely nukleáris elrettentõ erejét aláásó fenyegetést látott benne, és azzal vádolta Washingtont, hogy beavatkozik az orosz érdekövezetbe.

Több más EU-tagállamtól eltérõen Romániában a lakosság körében nagyon népszerû az amerikai külpolitika. Az amerikai hadsereg Romániában 2003 óta használhatja a Fekete-tenger partján Konstanca közelében levõ Mihail Kogalniceanu bázist.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!