2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Kerítés a magyar-román határonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2016-03-02 11:59:12
Orbán Viktor utasítására tovább épül a mûszaki határzár; dél után immár keleten is.

Orbán Viktor miniszterelnök utasította a honvédelmi és a belügyminisztert, hogy a fokozódó migrációs nyomás miatt kezdjék meg a mûszaki határzár (népies nevén kerítés) építésének az elõkészítését a magyar-román határon is. A Napló úgy tudja, a készülõdés már javában tart.
Lehet, hogy ideér?

A román határ menti települések polgármestereivel beszélgetve kiderült, hogy a biharkeresztesi, a nagykereki, a komádi vagy éppen az ártándi polgárokat foglalkoztatják ugyan a migrációval kapcsolatos híradások, de a körmüket azért nem rágják tövig az izgalom miatt. „Az emberek már csak olyanok, hogy tartanak mindenféle változástól, önmagában az ismeretlentõl, és ennek a szorongásuknak hangot is adtak nemrégiben a falugyûlésen” – osztotta meg a Naplóval friss élményét Nagy Ernõ, Berekböszörmény polgármestere. Hozzátette: a tévéhíradók képsorait látva mind többen kérdezik aggodalmasan; létezik, hogy a mi falunkat is eléri ez az irdatlan emberáradat?! Mint megtudtuk, Berekböszörmény azon hajdú-bihari települések egyike, amelyeket a hatóságok kijelöltek a mûszaki határzárat építõ katonák majdani elszállásolására. Náluk a katasztrófavédelem a kultúrházat jelölte ki erre a célra. Rajtuk kívül (mondta Nagy Ernõ) a határ mentén Komádiban, Biharkeresztesen, Létavértesen és Nyírábrányban kaphatnak még szállást a katonák.
Még mutatóba se…

Bár Ártánd tényleg csak egy tyúklépésnyire van a román határtól, a helybeliek eddig egyetlen illegális menekültbe sem botlottak bele, ezért aztán nem is nagyon „eszik magukat” a dolgon. Benkõ Sándor polgármester csak reménykedhet abban, hogy az embertömeg elkerüli a településüket, hiszen ellenkezõ esetben lenne bajuk elég. Ezért is fogalmazott úgy, hogy ha ez az ára a nyugalmuknak, akkor ám legyen kerítés. Korábban egyébként már õket is megkeresték a tárcáktól azzal, hogy tudnának-e a mûszaki határzár alkatrészeinek a tárolásához megfelelõ méretû, lebetonozott placcot biztosítani, de miután nem tudtak, másutt is érdeklõdtek.

A témával kapcsolatos érdeklõdésünket a biharkeresztesi polgármester elõbb azzal hárította el, hogy „ez nem publikus”, de azután mégis elárult néhány részletet. Tõlük is azt tudakolták a hatóságok, hogy a város szükség esetén tudna-e a mûszaki határzárat építõknek logisztikai (leginkább tárolási) segítséget nyújtani. – Én még mindig azt remélem, hogy idáig nem ér el a migrációs hullám, hiszen mi azért tisztes távolban vagyunk a hármas határtól – jelentette ki portálunknak Barabás Ferenc.
Eddig csak a tévében

A falunkbeliek menekültet eddig csak a tévében láttak, és remélem, hogy ez így is marad – kezdte mondandóját Zilai Károly nagykereki polgármester, akit egyébként eddig senki nem keresett meg azzal, hogy akár csak egyetlen méternyi kerítésdrótot el tudna-e raktározni neki. Más a helyzet Komádiban, a bihari kisváros elsõ embere már azt is tudja, hogy adandó alkalommal hol fognak nyugovóra térni a mûszaki határzárat építõ katonák. – A volt gyermekotthon épületét jelölték ki erre a célra, ami állami tulajdon (bár az egyház elkérte használatra), ezért aztán valójában nincs közünk hozzá, hiszen a sajátjukba jönnek – tájékoztatta a Naplót Tóth Ferenc polgármester, megtoldva azzal, hogy õk több, tárolásra alkalmas helyet is mutattak a hatóságoknak, de azóta nem történt semmi.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!