2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
TBC-pánik FaddonForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-05 09:41:04
Mindent megtett a tisztiorvosi szolgálat, hogy megelõzze a tbc járványt Faddon – ezt mondta az RTL Híradónak az országos tiszti fõorvos.

A településen egy hétgyermekes asszony betegedett meg tbc-ben. Az önkormányzat hét gyereket eltiltott az iskolától. A községben csaknem ötven embert kivizsgáltak. Az, hogy megfertõzõdött-e más is, pénteken derülhet ki.

Sárga köpeny, csukott ajtó – egy szekszárdi kórteremben fekszik elkülönítve az az asszony, akinél kimutatták a tbc fertõzést. Hét gyermeke van, közülük egyik sem lett beteg, állítja a családfõ.

„Egy gyerek sincs beteg, ha valamelyik gyerek beteg lett volna, mind a kórházba lettünk volna” – mondta Turán András.

A gyerekeket is kivizsgálják, amíg nem lesz meg az eredmény, az önkormányzat megtiltotta a gyerekeknek, hogy iskolába menjenek. Az utcában élõk is félnek, azt mondják, csak akkor jönnek ki a házból, ha nagyon muszáj.
Szilágyi Krisztina

„Félünk, nehogy elkapjuk mi is. A picike miatt is, most született decemberben, és hát így veszélyes rám is meg rá is” – mondta az utcában lakó Szilágyi Krisztina.

Az ÁNTSZ szerint azonban nem kell járványtól tartani.

„A kistérségi intézet elrendelte a szûréseket, elrendelte a vizsgálatokat, elvégezte, gondoskodott a gyógyszeres kezelésrõl, a megelõzõ kezelésekrõl, és a tbc nem egy olyan hirtelenül fertõzõ betegség, ahol az utcán, hogyha elmegyünk valaki mellett, akkor fertõzõbb lenne, mint az influenza” – mondta Falus Ferenc országos tisztifõorvos.

Az ÁNTSZ járványügyi vizsgálatot tartott a településen. Csaknem ötven embert kerestek meg, akik közvetlen kapcsolatban voltak a beteg asszonnyal. Mindannyiukat megvizsgálták.

Az, hogy más is megfertõzõdött-e a tbc-vel pénteken derül ki, ha lesznek még további megbetegedések, akkor az egész településen teljes lakossági szûrést rendelnek el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!