2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A szegény települések rosszul járnakForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-12 15:12:20
A szegényebb települések valószínûleg nem engedhetik meg maguknak, hogy elfogadják a szülõktõl a melegétkezési utalványt, ha a gyerek iskolai, óvodai étkezését valaki azzal szeretné kifizetni.

Az utalványt kibocsátó cégek jutaléka ugyanis pénzbe kerül. A cégek azt mondják, engednek a jutalékból, ha önkormányzattal szerzõdnek.

A húst nem szereti a kisfiú, pedig az édesanyja azért is fizetett. Lehet, hogy utalvánnyal. Az iskolájában ugyanis elfogadják a szülõktõl a melegétkezési jegyet. Az önkormányzat szerzõdést kötött az egyik, utalványokat kibocsátó céggel. A kerületben 29 oktatási intézmény van, 4000 gyerek eszik itt minden nap. A szülõk mintegy fele fizeti utalvánnyal a gyerek ebédjét.

Ez semmilyen plusz terhet nem ró a szülõkre. Az önkormányzatra viszont igen, de a polgármester szerint õk ki tudják fizetni az utalványt kibocsátó cég jutalékát.

„Az önkormányzat annyit vállalt be, hogy minden étkezési utalvány után, 100 forint után 2,9 forintot kell az önkormányzatnak ebbõl saját erõbõl hozzátennie. Én 3 millió forintot látok költségként erre ebben az esztendõben” – mondta Riz Levente, Budapest XVII. kerületének fideszes polgármestere.

A cég vezetõje azt mondja, szeretnének minél több önkormányzattal szerzõdni, de a jutalékról nem tudnak lemondani.

„Van egy szokásos piaci tarifánk, ha szabad így mondani, az önkormányzatok esetében ennél kedvezõbbet szoktunk ajánlani, megértve a nehéz helyzetet és a fontos társadalmi célt” – mondta Bessenyey Bálint, a Sodexo Pass Hungária Kft. ügyvezetõ igazgatója.

Kazincbarcikán még csak tervezik, hogy a szülõktõl elfogadják az étkezési jegyet.

„Egy átgondolt terv alapján lehet megnézni azt, hogy a melegétkezési jegyet kibocsátó cégek, illetve a Kazincbarcikán a közétkeztetést ellátó cég, illetve maga az önkormányzat milyen jogviszonyt tud kialakítani egymással” – mondta Szitka Péter, a város MSZP-s polgármestere.

Pedig a rendszer nem ilyen bonyolult. De ha az önkormányzat nem tudja kifizetni a jutalékot, és az étkezési díj megemelésével a szülõkre sem akarja áthárítani, valószínûleg nem tud majd szerzõdést kötni az utalványok elfogadására.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!