2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Megmenthették volna az életét?Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-15 19:31:21
A falu háziorvosa szerint, megmenthették volna az életét annak a férfinak, aki vasárnap halt meg Vértesbogláron, mert a falut elzárta a hó, és a mentõk nem tudtak bejutni hozzá.

Hogy az elakadt mentõautók helyett miért nem helikopterrel próbálták meg kórházba vinni a férfit, azt a mentésirányító az idõjárással magyarázza. A budaörsi légimentõk azt mondják, õk tudtak volna repülni. 8 perc alatt odaértek volna, de õket senki sem riasztotta.

Még hétfõn is voltak gondok a havas út miatt Vértesboglár közelében. Vasárnap két mentõ is a hó fogságába került itt. Hétfõn már lassan és óvatosan ugyan, de lehetett autóval közlekedni a teleplés környékén. A mentõk viszont nem csoda, hogy elakadtak. Akkor még több mint fél méteres hó volt az úton a hóátfúvások miatt.

A mentõket reggel kilenc körül, a közeli Bicskérõl és Csákvárról indították Vértesboglárra egy súlyos beteg férfihez. Az Országos Mentõszolgálat szóvivõje szerint ekkor kapták a riasztást. A polgármester szerint pedig fél nyolckor szóltak a mentõknek, akik végül csak dél körül értek a faluba. Két kocsi is ment, az egyik személyzete végül átszállt egy teherautóra. De mire odaértek, már késõ volt.

A háziorvos nem kívánt nyilatkozni. Nevében a polgármester mondta el, hogy az orvos szerint, ha idõben érkezik a mentõ, és kórházba viszik a férfit, megmenthették volna az életét. A falut évek óta elzárja a hó, amikor fúj a szél, de tragédia eddig nem történt. Ráadásul, a települést nemcsak autóval közelíthették volna meg a mentõk. A budaörsi mentõhelikopter bázisról gyorsan a helyszínre ért volna a segítség.

„A mentõhelikopterek riaszthatóságáról a mentésirányítók döntenek. Ennek egyébként protokollban rögzített feltételei vannak. Egyik feltétel a biztonságos leszállás lehetõsége. Ebben az esetben ezt az erõs, viharos erejû szél és a hófúvás is akadályozta” – mondta el Gyõrfi Pál, az OMSZ szóvivõje.

A budaörsi fõpilóta szerint viszont õk oda tudtak volna repülni.

„Repülésre alkalmas volt az idõ. Bázisunk dolgozott reggel 7 órától. Aznap három bevetésünk volt. Reggel hétkor, délben és háromkor. Tehát a helikopterünk dolgozott” – mondta Rács Tamás, a Légimentõ KHT. fõpilótája.

A székesfehérvári mentésirányító elõször a balatonfüredi bázist akarta riasztani, de úgy ítélte meg, onnan még felszállni sem tudnak. Hogy a budaörsi felszállóhelyet, ahonnan kevesebb, mint 10 perc alatt odarepültek volna, miért nem riasztotta, egyelõre nem tudni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!