2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Ma ül össze utoljára a parlamentForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-22 10:04:25
Hétfõn tartja utolsó plenáris ülését a jelenlegi összetételû parlament, miután az MSZP még nem kezdeményezte a március elejére tervezett parlamenti vitanap megtartását.

Az utolsó ülésen várhatóan megválasztják az Országos Rádió és Televízió Testület új elnökét, akire az államfõ és a kormányfõ tett közös javaslatot. A miniszterelnök várhatóan napirend elõtti felszólalásában értékeli a válságkezelés elmúlt egy évét.

Az Országgyûlés hétfõi záróülésén várhatóan felszólal Bajnai Gordon miniszterelnök, ám errõl végleges döntés még nem született. A napirend elõtt megemlékezés lesz a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából. Az utolsó ülésnapon elsõsorban nemzetközi egyezményekrõl dönt a Ház. A holokauszttagadás büntethetõvé tételét biztosító Btk.-módosításról várhatóan nem döntenek. Ez utóbbit Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetõje kezdeményezte, ám a Fidesz továbbra sem támogatja a házszabálytól való eltérést, így errõl a kérdésrõl ebben a ciklusban már szinte biztosan nem döntenek.

Az ORTT új elnökének megválasztása ugyanakkor felkerült az utolsó ülésnap napirendjére, miután a kormányfõ és az államfõ közösen terjesztette be jelöltjét. Majtényi László tavaly novemberben mondott le posztjáról. Az új elnökjelölt, Polyák Gábor megválasztásához az országgyûlési képviselõk egyszerû többségének támogatása szükséges.

Az Országgyûlés hétfõn hoz törvényt az Egyesült Államokban illetve Magyarországon szerzett jövedelmek kettõs adóztatásának illetve az adóelkerülésnek megakadályozására. A jogszabály hatálya a jövedelemadókra terjed ki. Jelentõsége, hogy alkalmazásával kizárja a magánszemélyek, illetve a vállalkozások jövedelmének kettõs adóztatását, hiszen meghatározza, hogy az egyes jövedelemfajták, így például az osztalék, a kamat, vagy a jogdíj tekintetében melyik szerzõdõ államnak milyen körben van adóztatási joga.

A jelenlegi parlament mandátuma az új parlament elsõ ülésszakának összehívása napján szûnik meg. A parlamenti bizottságok, illetve az Országgyûlés úgynevezett készenléti állapotban marad, így az új parlament - május közepére várható - felállásáig még összehívható, ám erre kevés az esély.

A hétfõi utolsó ülésszak végén elköszön a parlament elnöke, ám az eddigi jelzések és gyakorlat alapján a köztársasági elnök várhatóan már nem szólal fel ebben a ciklusban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!