2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Édes magyar siker az EU-banForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-17 12:47:31
Jelölniük kell az Európai Unión kívülrõl származó méz arányát is a gyártóknak egy, az Európai Parlamentben frissen elfogadott módosító javaslatnak köszönhetõen.

Eddig csak annyit kellett feltüntetni, hogy használtak-e máshonnan származó mézet a feldolgozásnál. A módosítás a magyar méhészek régi követelését váltja valóra.

Az Európai Unión belül a legjelentõsebb mézexporttal rendelkezõ Magyarország számára fontos siker, hogy az Európai Parlament Mezõgazdasági Bizottsága után a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottsága is elfogadta Áder János és Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselõk mézek címkézésérõl szóló módosító javaslatait.

Eddig ugyanis a mézek címkéin elég volt annyit feltüntetni, hogy az Unión kívülrõl származó méz is található a termékben. Ezentúl a feldolgozók által használt mézek arányának is szerepelnie kell a címkén. Emellett a nagyobb arányban nem az EU-ból származó mézet tartalmazó termékeken az „EU-n kívüli” kifejezés hívja majd fel a vásárlók figyelmét az összetételre.

A módosító indítványra azért volt szükség, mert egyes gyártók olcsóbb, nem uniós országból származó, gyengébb minõségû mézet kevernek az európai mézhez. A jelenleg hatályos jogszabály pedig csak annyit írt elõ, hogy jelezzék, amennyiben EU-n kívüli mézet is tartalmaz. Így a címkén nem látszott az, ha túlnyomórészt más országokból származó mézet tartalmazott a termék.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!