2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Méreg végzett Miskolc állatvilágávalForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-29 13:57:19
Szinte megsemmisült a víz teljes állatvilága egy szakaszon a Szinva patakban, mert valaki vegyi anyagot, feltehetõen klórmeszet szórt a vízbe. Többek között többtucat pisztráng is elpusztult.

Miskolc ivóvízellátása nem került veszélybe, a vegyi anyag pedig már nem kimutatható, de a környezetvédõk felelõsöket akarnak.

„A növényeken, mohákon is látszik, hogy itt valami nagymérvû szennyezés lehetett” – mondta Schneider István, a Greenpeace aktivistája.

A pusztítás nyomait mutatta a környezetvédõ. Látszólag ugyanúgy csörgedezik a patak, mint máskor, de nemrég még fehér vegyi anyagot szedtek ki a mederbõl.

Valaki a vasrácsot is elmozdította. Két hete valószínûleg egy magánterületrõl szórták a vegyi anyagot a vízbe. A fehér por nyomai még mindig látszanak itt-ott. Többtucat hal pusztult el.

„A haltetemeket összeszedtük, beszállítottuk boncolásra. A boncolás nem tudta megállapítani, hogy milyen vegyi anyag hatására történt a halpusztulás, illetve már mintavételi lehetõségre sem volt lehetõség a vízbõl” – mondta Kertész Béla, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. mûszaki vezetõje.

Az anyag már nem kimutatható, tehát bizonyíték sincs.

„Elsõsorban a nyilvánosság segítségét is felhasználva elérjük, hogy az ügyet feltárják és a felelõsöket megnevezzék” – mondta Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország Egyesület igazgatója.

Ezt szeretnék a környezetvédõk, de erre nincs sok esély. Bizonyíték híján nem fognak feljelentést tenni sem.

Hogy pontosan milyen vegyi anyag került a vízbe, azt nem tudni biztosan. Azt viszont igen, hogy a környezetvédõk szerint a patak egy szakaszán a teljes állatvilágot kipusztította.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!