2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Nem minden tojás az, aminek látszik!Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-30 12:40:47
Megtévesztõ képekkel és nevekkel próbálják palástolni a gyártók és csomagolók, hogy a tojások milyen körülmények közül származnak ...

- ez derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének tojástesztjébõl, amelyben 20 különféle terméket vizsgáltak. Elõfordult olyan is, hogy a dobozon zöld mezõn kapirgáló tyúk szerepelt, miközben a tojás ketreces tartásból származott, ahol a tyúk még napfényt sem látott.

Fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szempontok alapján vizsgálta a tojásokat a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A rangsor felállításakor azt vették figyelembe, hogy a csomagoláson, illetve a tojásokon feltüntetett információk megfelelnek-e az elõírásoknak, valamint vannak-e megtévesztõ jelölések. A teszt eredménye szerint öt terméknél a név volt megtévesztõ. Ezeknél ugyanis olyan megnevezés szerepelt, amely arra utal, hogy az állatokat a szabadban tartják, holott nem kifutón élõ tyúkok tojásairól volt szó, hanem mélyalmos vagy ketreces tartásból származóról. Megtévesztõ képet ugyancsak öt esetben találtak a csomagoláson: a zöld mezõn kapirgáló tyúkot ábrázoló képek minden esetben ketreces tartásból származó termékhez tartoztak. A szervezet szerint ez meglehetõsen ironikus, miután ketreces tartásban a tyúkok napfényt sem látnak, nemhogy a szabadban kapirgáljanak.

A tesztelt termékek a jogszabályban elõírt tájékoztatás tekintetében megfeleltek. Egy-egy olyan eset volt csak, amikor a csomagoláson nem szerepelt a lejárati idõ, a tárolásra vonatkozó tanács vagy a tartásmódok betûjelét magyarázó táblázat. Az egyesület környezetvédelmi szempontból a csomagolást és a származási helyet értékelte: itt a mûanyag dobozos termékek veszítettek pontokat.

A csomagoláson, illetve a tojáson feltüntetendõ információkat egyébként a földmûvelési és vidékfejlesztési tárca rendelete szabályozza. Az elsõ számjegy az alkalmazott állattartási technológia kódja, vagyis arról tájékoztat, hogy biotojásról, szabadtartásból vagy kifutós tartási rendszerbõl származó tojásról, alternatív vagy mélyalmos tartási módból, vagy esetleg ketreces tartási módból származó tojásról van szó. Ezt a jelzést a származási ország betûkódja követi, majd az állattartó telep azonosítója következik. A termékeken jelzik még az állategészségügyi kerület sorszámát, a tojótyúkot, az állattartó telep kétjegyû sorszámát, és a legvégén általában perjellel elválasztva az istálló számát. Ilyen jelzéseket a piacon kapható tojásokon nem kell feltüntetni, ha a kofa hetente legfeljebb 360 darabot ad el, de a termelõ gazdaságának nevét és címét jelölni kell.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!