2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Bevizsgálják, mi kerül a húsvéti menübeForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-31 10:06:24
Sonka razzia. Szemét mellett, kartonlapokon szállított kétes eredetû húst foglaltak le kedden hajnalban az állategészségügy emberei Monornál, egy ellenõrzésen. Húsvét hétfõig az állattelepeket, vágóhidakat, ...

raktárakat, kamionokat, és üzleteket is ellenõrzik a szakemberek. A két napos ünnepre koncentrálódik ugyanis az éves sonka fogyasztás 20 százaléka, és a tojás fogyasztás jelentõs része is.

Sorban, minden kisteherautót leintettek a rendõrök Monor határában.

Csak a bicikliseket engedték tovább, a többiektõl papírokat kértek, vizsgálták a rakományt, és csak ha mindez rendben volt, akkor engedték tovább.

Csaknem egy órája tartott az ellenõrzés, amikor elõkerült a következõkre bukkantak:

„Semmiféle húsvizsgálati jelzés, jelölés nincs rajta, hogy ez birkahús, ugyanúgy a negyedmarhákon sincs semmiféle jelölés. Az, hogy még mellette itt a raktérben szemét, az ilyen a sofõr által iderakott kommunális szemét, az még csak tetézi a problémát” – mondta a fõállatorvos.

A húskészlet egy pesterzsébeti hentesüzletbe tartott, ahol még másfél tonna hasonló, kétes eredetû húst találtak az állategészségügy szakemberei.

„A teljes mennyiséget elkobozzuk tõle, tehát a forgalmazást megtiltjuk, megsemmisítjük, ennek a költségeit neki kell fizetni, emellett bírságot is ki fogunk szabni” – mondta Hajós Ádám, fõvárosi és Pest megyei fõállatorvos.

A húsok tulajdonosa akár egymillió forintos bírságra is számíthat.

Plusz két fok volt a mínusz 18 helyett egy a hûtõkocsiban, amiben elvileg mélyhûtött ételeket szállítottak. Ez volt a másik szabálytalanság ami fennakadt a hajnali razzián. Mindezek ellenére az országos fõállatorvos szerint az ellenõrzés átalakításának köszönhetõen javult az élelmiszerbiztonság.

„Magyarországon van a világon egyetlen olyan rendszer, ahol a talajvédelem, növény egészségügy, állat egészségügy, élelmiszer ellenõrzés, azaz a talajtól a vendéglátással bezárólag minden egy hatóság felügyeletébe tartozik” – mondta Süth Miklós, országos fõállatorvos.

A húsvéti razzia eddigi legnagyobb fogása a múlt heti négy tonnányi tengelici pacal, amit eredetileg kutyaeledelnek szántak, de átcímkézték, és éttermeknek, boltoknak adtak el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!