2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Kevesebb helyen voksolhatunk április 25-énForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-20 12:24:13
176 helyett már csak 57 körzetben nyitnak ki a szavazókörök április 25-én. Az országgyûlési választás második fordulójában pártlistára nem, ...

csak az egyéni jelöltekre lehet szavazni azokban a körzetekben, ahol nem hirdettek gyõztest az elsõ fordulót követõen.

Április 25-én is lehet majd voksolni, de már sokkal kevesebb helyen. És már csak egyetlen iksz kell, listára ugyanis már nem, csak az egyéni képviselõjelöltre lehet szavazni.

„Csak abban az esetben van egyáltalán második forduló, ha egyetlen jelölt sem kapta meg a szavazatok legalább felét. És a második forduló csak arról szól, melyik az a jelölt, aki a legtöbb szavazatot be tudja gyûjteni” – mondta Mráz Ágoston, a Nézõpont Intézet kutatási igazgatója.

Az a jelölt, aki az elsõ fordulóban a szavazatok felét, és még legalább egy szavazatot kapott, egybõl a parlamentbe került. 119 jelöltnek sikerült ez a 176 körzetben. 57 körzetben - ezekben - lesz második forduló. Itt már csak az számít, ki kapja a legtöbb szavazatot. Õ jut majd be az Országgyûlésbe. De csak ha a választók legalább 25 százaléka elmegy a második fordulóban.

Tumultus április 11-én. Azokban a szavazókörökben voltak sorok, ahol a lakhelyüktõl távol szavazóknak kellett voksolniuk. Most ilyenbõl is kevesebb lesz.

„Tíz szavazókör lesz érintett, és a fele fog szavazni, akinek igazolása van” – mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetõje.

Április 25-én ugyanis már csak azok szavazhatnak a lakhelyüktõl távol, akiknek az állandó lakhelye szerinti körzetben nem dõlt el a választás. Az Országos Választási Iroda vezetõje azt ajánlja az igazolással szavazóknak, ha tehetik, a második forduló elõtt menjenek el a kerület jegyzõjéhez, és vetessék nyilvántartásba magukat, így gyorsabban sorra kerülhetnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!