2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Orbán: bátorság, elvtársak!Forrás: RTl Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-27 08:14:03
Bátorság, elvtársak! A kormányt zavarták el, nem a demokráciát - ezt mondta Orbán Viktor mai sajtótájékoztatóján. Ezzel azoknak üzent, akik a Fidesz 2/3-os többsége miatt aggódnak.

A gazdaság rendbetétele és a közbiztonság helyreállítása: ezek lesznek az új kormány elsõ és legfontosabb feladatai. A Fidesz elnöke híradónk kérdésére azt mondta csökkenteni szeretnék a bürokráciát. Adócsökkentés is várható idén, de a Fidesz miniszterelnök-jelöltje szerint a jelentõsebb reformok a következõ évre maradnak.

Orbán az új kormány elsõ feladatairól - video


„Látják, hogy a nap is másképp süt. „ Sok minden másképp is fog mûködni a jövõben, a Fidesz elnöke szerint. Orbán Viktor a kétharmados gyõzelem utáni elsõ nemzetközi sajtótájékoztatón tucatnyi tévéstáb elõtt arról beszélt, hogy mik lesznek kormányának legfontosabb feladatai az elsõ hónapokban.

Egy három blokkból álló tervet kell benyújtanak a parlament elé: az elsõ az adórendszer megváltoztatásáról, a második a bürokrácia leépítésérõl, a harmadik pedig az önkormányzatok csökkentésérérõl szól.

„ Én három ilyen nagy tervben gondolkodom, és ennek a három nagy tervnek lesznek törvényi lábai. Tehát alkotunk törvényeket is. Adótörvényeket kell módosítani, önkormányzatok vagyongazdálkodásáról szóló törvényt kell módosítani. A bürokrácia leépítése érdekében, néhány állami intézményt, önök számára ma még elképzelhetetlen mértékben fogunk megszüntetni és lecsökkenteni, ezekrõl mind törvények is kellenek” – mondta a Fidesz miniszterelnök-jelöltje.

Orbán Viktor úgynevezett adóforradalmat ígér, mert szerinte a mostani rendszer túl bonyolult. A cél az, hogy az adóbevallás elkészítése sokkal egyszerûbb legyen.

„ Az adóbevallás nem lehet nagyobb, mint egy söralátét. Kisebb esetleg lehet. A mértékére is igaz ez” – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor szerint az adó mértéke nem lehet kedvezõtlenebb, mint a környezõ országokbeli versenytársainké. Változtatás már lesz idén is, de a jelentõsebb reformok a következõ évre maradnak.

A Fidesz elnöke a másik legfontosabb feladatnak a közbiztonság helyreállítását nevezte.

„ Itt semmilyen halasztást nem tûrhetünk el. Az, hogy Magyarországon a közbiztonság mai állapota miatt könnyen lehet, hogy minden nap valaki elveszíti az életét. A terményét, ezek elfogadhatatlan helyzetet.”

Az eladósodott emberek védelmével kapcsolatban Orbán azt mondta, hogy a parlamentnek joga van megváltoztatni a pénzügyi felügyeletre és a Nemzeti Bankra vonatkozó szabályokat. A Magyar Nemzeti Bankról szó szerint úgy fogalmazott: „büszkék szeretnénk lenni arra az intézményre és a vezetõire is, nem az offshore-lovagok helye az”. Ezzel - ki nem mondva - Simor András, jelenlegi jegybankelnökre utalt, akirõl korábban azt állították, hogy offshore cégben érdekelt, de õ ezt késõbb cáfolta.

Fontos változások várhatóak a kormányzati szerkezetben is. Kevesebb minisztérium lesz, és ezek között valószínûleg a feladatok is másként oszlanak majd meg.

Hogy milyen minisztériumok lesznek, és hogy azokat kik vezetik majd, a Fidesz elnöke egyelõre nem akarta elárulni. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy vannak nevek a fejében, de ezekrõl késõbb szeretne beszélni.

Simor András jegybankelnök reakciója

A politika világába tartoznak a kijelentések – így reagált Simor András jegybankelnök Orbán Viktornak, a hamarosan hivatalba lépõ új kormányfõnek a jegybankot érintõ szavaira. Simor hozzátette, idézem: a jegybank teszi a dolgát és tenni fogja a következõ három évben is, ameddig tart a megbízatásom.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!